23948sdkhjf

De skapar ”gröna batteriet” i energisystemet

Vattenkraften, tillsammans med Litium-jonbatterier, ska bli det ”gröna batteriet” i energisystemet samtidigt som spillvärme tillförs i fjärrvärmenätet från batteriproduktionen.

Behovet av att kunna lagra energi blir allt större. Under ett par års tid har Skellefteå Kraft därför drivit frågan om att låta vattenkraften ta en större roll som det ”gröna batteriet” i energisystemet. Vattenkraften, tillsammans med de Litium-jonbatterier som Northvolt avser att producera i stor skala i Skellefteå, har goda förutsättningar att möta olika behov samt lokalt producerad energi. Samarbetet med Northvolt innebär en partnerinvestering om tio miljoner euro.

- Genom samarbetet med Northvolt får vi unika möjligheter att driva omställningen till ett helt förnybart energisystem. Dessutom kommer vi tillsammans att kunna utveckla energilager som är anpassade efter våra behov, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.

Samarbetet för även med sig en för båda parter fördelaktig lösning för spillvärmen som uppkommer vid batteriproduktionen. Skellefteå Kraft kan ta emot spillvärme i fjärrvärmenätet och därmed kan man återvinna mycket av överskottsenergin från Northvolts fabrik, vilket är bra för miljön, ekonomin och samhällsutvecklingen.

- Northvolts ambition är att möjliggöra övergången till ett fossilfritt samhälle. Batterier är nyckeln till omställningen. Vår målsättning är att utveckla världens grönaste batteri med hjälp av den förnybara energi vi får från Skellefteå Kraft. Dessutom kommer vi att återvinna energin som skapas i fabriken och därmed skapa ett grönt ekosystem kring produktionen, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt.

Samarbetet med Northvolt innebär möjligheter till flera olika strategiska projekt, även med andra bolag som Northvolt samarbetar med.

- ABB är sedan tidigare en industriell partner till Northvolt och vi kommer nu tillsammans att driva ett antal projekt i syfte att utveckla energimarknaden, bland annat utveckling av energilager för vindkraft, avslutar Hans Kreisel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095