23948sdkhjf

Del av stamnätet moderniseras

Med start i höst börjar Svenska kraftnät ersätta ålderstigna stamnätsledningar på västkusten med nya.

Det statliga affärsverket Svenska kraftnät, som har regeringens uppdrag att förvalta och utveckla Sveriges stamnät för el, behöver förnya och rusta upp stamnätet för el längs västkusten.

Stamnätsledningarna som byggdes på 1950-talet har nått sin tekniska livslängd och en omfattande upprustning är nödvändig för att inte riskera allvarliga regionala strömavbrott. Sammanlagt ska cirka 40 mil stamnätsledningar förnyas de närmsta 15 åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Under hösten startas de första projekten upp.

Förnyelsearbetet är ett komplicerat planeringspussel där flera faktorer måste utredas och vägas samman. Svenska kraftnäts ambition är att bygga nya ledningar i samma sträckning som tidigare. Men det förutsätter att stamnätet klarar driften under perioder när ledningarna ersätts och är ur drift.

Samtidigt gör befolkningstätheten i området det svårt att komma fram med nya sträckningar. Svenska kraftnät utreder därför flera olika alternativ för att hitta lösningar som fungerar dels i respektive projekt men också som komponenter i stamnätet, såväl under förnyelseperioden som i framtiden.

– Ledningarna är nödvändiga för elförsörjningen av såväl regionen i stort som Göteborg och Malmö, säger Martin Norlund, som är projektsamordnare i sydvästra Sverige.

Projektens längd varierar men beräknas pågå 5-10 år, varav 2-3 år är byggarbeten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094