23948sdkhjf

Astra Zenecas strömavbrott hade kunnat bli samhällsfarlig

Astra Zenecas analys efter strömavbrottet visar att deras reservsystem för el inte fungerade. SvT rapporterar att strömavbrottet hade kunnat bli en samhällsfara om det hade lett till ett utsläpp av kemikalier.

Avbrottet förra veckan orsakades av ett tekniskt fel i Vattenfalls regionnät och varade uppemot tre timmar. Mer än 30 000 abonnenter i Södertälje drabbades. Kollektivtrafiken fick stopp och många affärer tvingades stänga.

Stora verksamheter som Södertälje sjukhus och Scania startade snabbt sin egen reservkraft och kunde upprätthålla driften, men det gick inte på Astra Zeneca.

– Reservsystemet drog igång, men det fungerade inte optimalt, säger Jacob Lund, presschef på Astra till SvT.

Systemet fungerade helt enkelt inte. Temperaturen och trycket blev för högt i systemet, berättar han.

Fungerar inte ert underhållsarbete? undrar SvT:s reporter.

– Vi håller på och analyserar vad exakt som gjorde att vi fick de här problemen, vi får dra våra slutsatser när vi har gjort det arbetet, svarar Jacob Lund.

Astra Zeneca befarade en kemläcka till följd av strömavbrottet och evakuerade därför sin personal - totalt över 2000 anställda.

Energimyndigheten är kritisk:

– Det är mycket allvarligt om det är så att man genom en bristfällig krisberedskap utsätter boende i området och anställda för risker som kan uppstå till följd av ett elavbrott, säger Astrid Fell, handläggare på Energimyndigheten, till SvT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062