23948sdkhjf

Kopplingsapparater för högspänning

Två delar av den internationella standarden för kopplingsapparater för högspänning har kommit i ny utgåva.

De specifikationer som är gemensamma för olika slags kopplingsapparater för växelström över 1 kV finns nu i en reviderad utgåva av standarden SS-EN 62271-1. Den är resultatet av internationellt samarbete organiserat av IEC, den interntionella organisationen för standardisering inom el och elektronik.

Anne Bosma, principal Engineer vid ABB i Ludvika i Dalarna, är sekreterare i de båda tekniska kommittéerna IEC SC 17A och SC 17C för högspänningsapparater:

- IEC 62271-1 är ett övergripande dokument som innehåller gemensamma krav och provning för alla kopplingsapparater som IEC SC 17A och SC 17C ansvarar för.

På frågan vad som ändrats i den nya utgåvan svarar Anne Bosma att det är ganska mycket:

- Det finns en hel sida i dokumentet som beskriver vad som har ändrats. Bland annat följer dokumentet ISO/IEC-direktiven mera strikt än tidigare och användningen av horisontella standarder har utökats.

Horisontella standarder handlar om fenomen eller provningar som inte bara gäller någon särskild sorts produkt eller teknik. Ett exempel är serien IEC 60068 (i Sverige SS-EN 60068) som beskriver hur man provar för att se om en produkt tål en viss miljöpåverkan, som vibrationer, salthaltig luft eller hastiga temperaturändringar. Dessa standarder hänvisas det till på flera ställen i IEC 62271-1.

SS-EN 62271-1 är den svenska beteckningen, men innehållet är detsamma som i den internationella standarden IEC 62271-1. I Europa har vi kommit överens att anta den internationella standarden utan några ändringar och nu gäller den alltså också som svensk standard. Fastställd av SEK Svensk Elstandard, som regeringen utsett att vara nationellt standardiseringsorgan på elområdet.

Standarderna i IEC 62271-serien används vid konstruktion och provning av kopplingsapparater för högspänning och vid planering och dimensionering av system och anläggningar. De kan också användas vid upphandling. Genom att hänvisa till standarder kan man dra nytta av existerande och accepterade krav och provningsmetoder. Genom att ha ett eget standardbibliotek tillgängligt på nätet, alltid uppdaterat med de senaste utgåvorna, underlättas arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078