23948sdkhjf

Börjar bygga en av de största vindkraftsparkerna

Nu börjar bygget av vindkraftparken Blakliden/Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommuner. Med 84 kraftverk blir det en av Sveriges största.

Vattenfall har tecknat ett turbinkontrakt med Vestas och, efter att bankfinansiering är på plats, ett 20-årigt elleveransavtal med Norsk Hydro. För att äga projektet har ett partnerskap bildats mellan Vattenfall (30%), Vestas och PKA, ett danskt pensionsbolag, (tillsammans 70%). Den totala investeringen uppgår till ca 3,5 miljarder SEK

Vindkraftparken består av två områden; Blakliden i Åsele kommun med 50 kraftverk och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommuner med 34 kraftverk. Den totala kapaciteten kommer att bli 353 MW vilket är tillräckligt mycket förnybar energi för att kunna förse 220 000 svenska hem med hushållsel.

- Det är mycket glädjande att vi nu kan fortsätta vår expansion av landbaserad vindkraft i Sverige. Med Blakliden/Fäbodberget tar vi ett betydande steg i vår strategi att bli fossilfria inom en generation och denna gång gör vi det ihop med starka partners i form av Vestas och PKA, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.

-Det är viktigt för norra Sverige att stora investeringar hamnar här. Vi har utvecklat de här projekten från första början och haft god hjälp från kommunerna, ansvariga myndigheter, Sveaskog och andra markägare. Vattenfall har redan omfattande verksamhet i regionen, som till exempel vattenkraftverk, Stor-Rotliden vindkraftpark, en omfattande serviceorganisation och kundtjänst i Umeå. Regionen spelar en viktig roll för Vattenfall och kommer att göra det även i framtiden, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för affärsområde Onshore Wind på Vattenfall.

Vindkraftparken tas i drift 2021/2022 och blir Vattenfalls hittills största.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079