23948sdkhjf

Miljardinvesteringar för långsiktig elproduktion

Nyligen beslutade OKGs styrelse att investera en halv miljard kronor i en löpande modernisering av kontrollutrustningen vid Oskarshamn 3.

I augusti beslutade OKGs ägare att investera nästan en miljard kronor i ett kompletterande säkerhetssystem på Oskarshamn 3, O3 - ett system som är en viktig förutsättning för den långsiktiga elproduktionen i anläggningen.

Det beslutet kompletteras nu av ännu en omfattande investering, då en dryg halvmiljard satsas på att modernisera och livstidsförlänga kontrollutrustningen vid O3.

– Detta arbete har på många sätt varit unikt. Efter flera års innovativa försök, utredningar och genomförda prover visar våra analyser att det inte finns några bättre konstruktionslösningar än dem som finns installerade idag. Med det konstaterandet har OKG rekommenderat styrelsen att behålla befintlig kontrollutrustning på O3 och således finansiera en strategi för ett löpande underhåll av denna och hela plattformen för el och instrumentering, berättar VD Johan Dasht.

Strategin syftar till att säkerställa fortsatt funktionalitet i minst trettio år och rekommendationen baseras på en omfattande projektstudie, som inkluderar såväl långtidslaborationer som en rad andra utredningsfaktorer. Detta arbete innebär inte bara att en långsiktig produktionsverksamhet säkerställs. Det har samtidigt gjort ett rejält avtryck inom kärnkraftsindustrin.

– Lika glad som jag är över långsiktigheten i ägarnas beslut, lika stolt är jag alltså över att OKG-organisationen lyckas bedriva en så avancerad och framgångsrik projektstudie att den sätter en ny och högre standard inom vår industri när det gäller metodik, långsiktighet, nytänkande och förmåga att utmana sig själv. Detta borgar givetvis också för en framgångsrik implementering av den föreslagna strategin, avslutar Johan Dasht.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125