23948sdkhjf

IoT och smarta elnät

Nytt projekt startas för trådlösa nät i stationer i elnät.

Det behövs många givare för mätning och detektering för att realisera det smarta ställverket. Ytterligare några krävs för förebyggande och tillståndsbaserat underhåll, förutom de som krävs för olika larm och vanlig övervakning. Allt behöver kopplas upp i ett nät och enklast är kanske att realisera det som ett trådlöst nät.

Ett nät behöver en arkitektur och på kinesiskt initiativ startar nu ett arbete med en internationell standard för ”sensor networks system architecture for power substations”. Arbetet ska drivas i den internationella kommittén för IoT-standardisering, där SEK TK IoT är den svenska spegelkommittén.

SEK IoT har ett öppet uppstartmöte den 28 maj 2018 i Kista i Stockholm och intresserade företag, organisationer, högskolor och myndigheter är välkomna. SEK Svensk Elstandard är den svenska medlemmen i IEC och av regeringen utsett att vara nationellt standardiseringsorgan på elområdet.

I förslaget till det nya projektet anges sju delsystem i en sådan arkitektur: IR-diagnos, inbrottslarm, brandlarm, översvämningslarm, SF6-övervakning, temperaturövervakning och miljöövervakning. Det innehåller dessutom olika krav på de ingående apparaternas tillförlitlighet och miljötålighet.

Som referenser anges främst ISO/IEC 29182, Sensor networks, och IEEE 2030-2011. Arbetet är tänkt att ske i samarbete med IEC TC 57 (SEK TK 57, Styrning av kraftsystem och tillhörande kommunikation).

Det förslag som lämnats är dokument att arbeta vidare från, det innehåller inte minst en hel del preciseringar, till exempel av frekvenser, kommunikationsprotokoll och MTBF, som kan behöva diskuteras och omprövas.

Andra krav kan också behöva läggas till, den elektromagnetiska miljön i ett ställverk är till exempel ganska krävande. Därför finns det ju också en särskild EMC-standard med immunitetsfordringar för utrustning i sådana anläggningar, IEC 61000-6-5 (SS-EN 61000-6-5).

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126