23948sdkhjf

När verkligheten blir en kopia av det digitala originalet

Kan det digitala vara original och verkligheten en kopia? Det låter som science fiction. Men när det handlar om simuleringar för bland annat framtidens industri fungerar det just så.

Under tisdagens konferens på Högskolan i Skövde sammanstrålade företrädare från svensk industri och sjukvård med forskare inom områdena för att utbyta erfarenheter och diskutera framtidens möjligheter med simuleringar i stort.

Vid Högskolan i Skövde pågår forskningsarbeten relaterat till såväl industri- som sjukvårdssektorn där simuleringar med tester och scenarier först skapas, utspelas och optimeras digitalt för att sedan, när allt är grundligt genomarbetat, göra skillnad på riktigt – i den verkliga kopian.

– Det handlar om att designa och förbättra produktionsprocesser inom industrin och sjukvården. Simuleringar ger också underlag till beslutsfattare för att kunna fatta rätt beslut i ett utvecklingsarbete, berättar Ainhoa Goienetxea, doktorand på institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Skaraborgs Innovativa Miljöer, som simuleringsprojekten är knutna till, ska öka tillgången till simulering, forskning och demonstratorer för i första hand små- och mellanstora företag. Projektet bygger på reella behov från näringslivet och den offentliga sektorn och ska stimulera nya innovativa lösningar.

Projektet har vi två spår: Virtual Health (med sjukvårdsfokus) och Virtual Engineering (med industrifokus).

Skaraborgs innovativa miljöer finansieras av både privata och offentliga aktörer inom regionen samt EU:s strukturfond. Under hösten väntar nya sammankomster innan projektet sedan avslutas vid årsskiftet. Då med insikter som ska komma regionens sjukvård och industri till nytta i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141