23948sdkhjf

Samarbete om lokalproducerad energi

Diös’ fastigheter och Luleå Energi samarbetar om lokalt producerad fjärrkyla i en fastighet i centrala Luleå.

Fjärrkylan fås genom vatten som hämtas från Luleälven i närheten. Kylan går till Clarion Sense och Åhléns Galleria.

- Fjärrkyla är lättskött och kostnadseffektivt. Precis som fjärrvärme är fjärrkyla en mycket smidig lösning för oss. Dessutom minskar drift- och underhållskostnaderna, säger Johan Lång, affärschef, Diös Luleå.

Luleå har ett väl utbyggt fjärrvärmesystem. Efterhand som efterfrågan på komfortkyla ökar byggs nu även nätet för fjärrkyla ut i de centrala delarna. Det är enkelheten och driftsäkerheten som driver på utvecklingen. Fjärrkyla är tyst, rent och kräver betydligt mindre utrymme än en egen kylanläggning.

Fjärrkyla är precis som fjärrvärme så gott som underhållsfri. Luleå Energi använder sig av det kalla vattnet från Luleälven. Riktigt varma dagar kompletteras fjärrkylan med hjälp av miljöanpassade kylmaskiner, även de kylda med vatten från älven.

- Vi ser en stor efterfrågan på fjärrkyla och det är väldigt roligt att vi fått leverera en totallösning med både värme och kyla till Diös. Resultatet blev en leveranssäker och lättskött anläggning som inte kräver komplicerad service och underhåll. Det ska framförallt vara enkelt för våra kunder, säger Pirjo Estola, energiingenjör, Luleå Energi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095