23948sdkhjf

Ingår avtal om unik kylalösning

Sundsvall Energi och fastighetsbolaget Peritas har tecknat ett avtal om absorptionskyla. Kylalösningen blir unik i Sverige i den skalan.

Absorptionskyla är värmedriven kyla. Kylalösningen kommer ska i samband med byggnationen av ett nytt företagshotell i Nacksta.

- Det blir det första exemplaret i Sverige i den här fastighetsskalan. Absorptionskyla finns sedan tidigare, men inte designad för enskilda fastigheter i den här storleken. Nu kommer vi tillsammans med Peritas att vidareutveckla produkten för att därefter utvärdera och i ett senare skede erbjuda produkten på marknaden, säger Anders Jonsson, VD vid Sundsvall Energi.

En absorptionskylmaskin fungerar enligt samma princip som en konventionell kylmaskin, men drivs med värmeenergi istället för el. Kylmaskinens behov av värme är den direkta motsatsen till fjärrvärmenätets. När behovet av kyla är som högst, är behovet av värme i fjärrvärmenätet som minst.

- Vi ser en ökad efterfrågan på komfortkyla, vilket i sin tur lett till att vi tittar på att göra kyla av värme, det vill säga att producera kyla med värmedriven absorptionsteknik. Det finns flera fördelar med denna teknik jämfört med konventionella kylmaskiner, framförallt att man kan använda överskottsvärme istället för el. Dessutom bidrar efterfrågan på värmedriven kyla att miljöriktig kraftvärme kan upprätthållas under en längre tid på året, säger Anders Jonsson.

- Samarbetet med Sundsvall Energi medför att vi kan erbjuda våra hyresgäster ett behagligt inomhusklimat samtidigt som miljövinster uppnås. Att använda befintliga resurser istället för el går helt i linje med vår vision om att satsa på hållbarhet – dessutom är det förstås extra roligt att samarbeta med en lokal aktör, säger Andreas Fornell, förvaltningschef vid Peritas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079