23948sdkhjf

Introduktion till trådlösa nätverk i ny standard

En nya standard ger grunderna för användning av trådlös teknik inom industrianläggningar, för mätning och styrning och för annan kommunikation.

Standarden SS-EN 62657-1, ”Industriella nätverk för datatrafik – Trådlös kommunikation – Del 1: Fordringar och spektrumaspekter”, beskriver de krav man kan behöva ställa för tillämpningar i industrin, oberoende av vilken teknik som används.

Den är skriven för att kunna vara en introduktion till ämnet och vänder sig bland annat till automationsingenjörer som inte har någon större erfarenhet av trådlös teknik eller av spektrumfrågor.

Typiskt för trådlösa tillämpningar inom industrin är att de används inom ett fysiskt begränsat område, där det finns goda möjligheter att med framgång låta flera olika trådlösa system samexistera och arbeta oberoende av varandra.

Samtidigt kan det förekomma elektromagnetiska störningar från annan utrustning, som kan påverka tillgängligheten hos de trådlösa systemen. Svetsning och gnistbearbetning är typiska exempel, men det finns förstås andra maskiner och processer som kan störa överföringen.

Det kan också finnas särskilda krav på just systemens tillgänglighet, till exempel för säkerhetskritiska tillämpningar eller för användning i olika typer av larmkretsar. Vissa tillämpningar kan kräva särskilt korta svarstider, något som å andra sidan kan vara svårt att uppnå om man ska uppfylla de krav på överföringssäkerhet som kan ställas för säkerhetskritiska tillämpningar.

I standarden SS-EN 62657-1 beskrivs de fördelar som kan nås med trådlös kommunikation, tillsammans med olika krav som är aktuella för olika tillämpningar. De områden som behandlas är både processindustri och tillverkande industri och i viss mån också tillämpningar i kraftstationer och liknande.

Den innehåller också exempel på några olika användningar, till exempel för nivåövervakning i tankar, vibrationsövervakning och för kontakt med personal ute i anläggningen. SS-EN 62657-1 är alltså en ganska översiktlig skrift, som till innehåll och uppbyggnad mera liknar en lärobok än en traditionell standard.

SS-EN 62657-1 har tagits fram i internationellt samarbete inom IEC och överensstämmer helt med motsvarande IEC 62657-1.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095