23948sdkhjf

Ber kunderna bli läckletare

Energibolaget Öresundskraft i Helsingborg ber allmänheten om hjälp med att leta läckor i fjärrvärmesystemet. Läckorna kostar stora pengar årligen.

Ungefär 48 000 familjer i Helsingborg har fjärrvärme i sin bostad. Men det finns en miljöbov i sammanhanget - läckande rör. Varje dygn går 30 - 40 kubikmeter hett fjärrvärmevatten till spillo, till en kostnad av ungefär 4 000 kronor per dygn.

Öresundskraft flygfotar sitt fjärrvärmenät med värmekamera för att hitta läckor. Man hittar en hel del läckor den vägen. Flygbilderna ger dock inte hela sanningen, utan störs bland annat om det står fordon parkerade på gatorna. Öresundskraft är därför beroende av allmänhetens hjälp för att hitta fler läckor i fjärrvärmenätet.

–Ser du att snön smält bort på ett märkligt sätt på din gata eller att en viss plats torkar upp fortare efter ett regn skicka in ett tips till oss, säger nät- och drifttekniker Kadri Sallova på Öresundskraft.

Läckorna uppstår på allmänna ytor som under gator och parker, men ännu oftare i villaträdgårdar. Det är lättast att upptäcka läckor under den kallare delen av året. Under vintern har Öresundskraft uppmanat fjärrvärmekunder i några stadsdelar att hålla extra utkik efter misstänkta läckor. De har fått in flera rapporter.

–Det var en kvinna som går ut med hunden varje dag och sedan flera år tillbaka lagt märke till en torrfläck på gatan. Vi ska nu undersöka den närmare, säger Kadri Sallova.

När Öresundskraft tipsats om en läcka åker de ut med en bil som utrustats med värmekamera för att mäta temperaturen på markytan. Är vissa partier av marken varmare än den omgivningen kan det vara tecken på en läckande fjärrvärmeledning. Nästa steg för teknikerna är att använda utrustning för att lyssna efter exempelvis läckande ventiler. När de konstaterat en läcka som behövs åtgärdas skickas en grävmaskin ut.

Ledningsnätet började byggdas 1964 och har renoverats i omgångar. Detta har minskat läckaget av fjärrvärmevatten från cirka 80 till 40 kubikmeter per dygn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078