23948sdkhjf

Ny likströmskabel måste byggas om efter två år

Likströmsförbindelsen Nordbalt, mellan Nybro och Litauen, måste byggs om efter endast två års drift.

I februari 2016 togs Nordbalt-förbindelsen för högspänd likström i drift. Den byggdes för att förbättra möjligheterna för elöverföring till och från Baltikum.

Tidningen Ny Teknik skriver nu att kabeln redan måste byggas om. Sedan driftstarten har kabeln drabbats av avbrott på tolv landskarvar. Svenska kraftnät och deras litauiska motsvarighet Litgrid har nu bestämt sig för att byta ut skarvarna för att undvika fler avbrott.

Totalt runt 130 skarvar ska bytas ut på både den svenska och litauiska sidan. Skarvarna på sjökabeln har man däremot inte hittat något fel på, så de byts inte.

Kabeln levererades av ABB. Då deras kabelverksamhet senare såldes till NKT blir det NKT som får utföra skarvbytena. Vad kostnaden landar på är ovisst. Svenska kraftnät ska stå för schaktarbetet medan NKT tar kostanden för material och skarvning, skriver Ny Teknik. Arbetet beräknas ta tre månader och går igång i sommar.

Något som oroar Svenska kraftnät är att den nya Sydvästlänken har likadana skarvar och samma leverantör som Nordbalt, skriver Ny Teknik. Sydvästlänkens likströmsdel, mellan småländska Barkeryd och skånska Hurva, har ännu inte tagits i drift. Svenska kraftnät för nu en dialog med leverantören om hur man ska hantera den länken.

Ännu ett problem är att GE Grid, som har levererat omriktarstationerna i likströmsdelen, inte har lyckats få dessa att fungera. Det är därför likströmsdelen ännu inte har tagits i drift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156