23948sdkhjf

Bruk investerar i onlineövervakning

Massa- och kartongbruket Metsä Board Husum investerar i onlineövervakning av produktionskritisk utrustning i fiberlinjen
Bruket har valt Intellinova Parallel EN, det senaste systemet i SPM:s produktfamilj Intellinova. Mätsystemet har sexton parallellmätande kanaler för vibrations- och/eller stötpulsmätning.
Mätsystemet stödjer teknologierna HD ENV och SPM HD för maximal förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition, och erbjuder omfattande funktionalitet och flexibilitet för olika mätkonfigurationer.

När fabriken i Husum installerar sina första onlinemätenheter kommer installationen att omfatta totalt sex Intellinova-enheter och sextiofyra DuoTech-accelerometrar, som kombinerar vibrations- och stötpulsmätning i samma sensor. Systemen kommer att övervaka delar av torkmaskinerna 4 och 5, samt hög- och lågtryckskikar, tvättpressar och plantvätt. Samtliga maskiner är att betrakta som lågvarviga.

-Sedan 2017 har vi haft en testinstallation av SPMs onlinesystem monterad på en av våra torkmaskiner. På denna maskin har vi haft ett tidsbaserat utbyte av lager på sugvalsarna eftersom det inte funnits någon tillförlitlig metod att detektera lagerfel. Varken vibrationsmätning för hand eller att lyssna på lager har gett något tillförlitligt resultat som vi kunnat lita på, säger Jan Edlund, chef för avdelningen Driftsäkerhet i Husums fabrik.

Han fortsätter:

-Det vi har sett från SPMs system är att man kan hitta lagerfel och följa felutvecklingen och detta gör att vi bör kunna gå från tidsbaserat till tillståndsbaserat underhåll på dessa lågvarvsmaskiner.

Brukets mål är att successivt öka driftsäkerheten på sin produktionsutrustning. Man fokuserar nu på maskiner med låga varvtal och varierande belastning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109