23948sdkhjf

Reaktordelar kapas till våren

I april inleds den stora nedmonteringen av reaktor O2 – segmenteringen av reaktortankens interna delar.

Till att börja med ska ett antal förberedande åtgärder vidtas, bland annat ska asbest, kvicksilver och PCB tas bort, system ska dekontamineras och all utrustning ska kartläggas. Man kommer också att ställa i ordning ytor för avfallskonditionering och packning av radioaktivt avfall. Det framgår av en redogörelse som OKG har lämnat in till mark- och miljödomstolen.

I slutet av april inleds den första stora nedmonteringsåtgärden – segmentering av reaktortankens interna delar på O2. General Electric Hitachi är på plats och förbereder sig för arbetet tillsammans med OKG.

”Eftersom det är bestrålade komponenter som ska kapas sker allt arbete under vatten. I reaktorbassängen placeras en segmenteringsstation där komponenterna kommer att lyftas i, först ut är moderatortanklocket och ångseparatorerna. Med hjälp av klingsåg kapas komponenterna itu och delarna läggs sedan i kassetter”, skriver OKG:s tidning Kärnpunkten.

Segmenteringen på O2 väntas pågå i ungefär ett års tid, därefter ska samma arbete göras på O1. Omkring 2020 ska den storskaliga nedmonteringen och rivningen av de två reaktorerna påbörjas.

Arbetet med radiologisk nedmontering och rivning beräknas ta ungefär fem år, därefter tar det ytterligare två år att riva byggnaderna. 266 000 ton avfall beräknas uppstå, varav 5–10 procent bedöms vara radioaktivt.

OKG väntas behöva 200–300 entreprenörer för rivningsarbetena.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078