23948sdkhjf

Hur ska vindkraftverks livslängd förlängas?

Arbete pågår med att ta fram en internationellt gångbar vägledning för hur man ska kunna förlänga livstiden för existerande vindkraftverk.

Många vindkraftverk närmar sig slutet av sin från början planerade livstid. Om ägaren kan visa att anläggningen kan drivas vidare längre än så kan det vara ekonomiskt fördelaktigt. Då måste det kunna motiveras och man ska kunna visa att säkerheten kan upprätthållas vid fortsatt drift.

IEC TC 88, den grupp där internationella tekniska regler för vindkraftverk tas fram, har nu ett förslag som ska ge en enhetlig och allmänt accepterad grund för de bedömningar som behövs. Den ska kunna användas av dem som äger och driver vindkraftverk, men också av till exempel tillverkare och underhållsföretag, för att visa att deras produkter och tjänster följer god teknisk praxis.

I förslaget poängteras vikten av engagemang från operatörer och underhållsföretag, som en grund för en undersökning av olika sätt att lösa frågan kring planering som bygger på olika modeller och på indata av olika kvalitet. Projektet är tänkt att identifiera lämpliga och användbara modeller som kan användas för hela system, eller för olika delsystem, och att visa på god praxis som tillämpats med framgång.

Syftet är att skriva en teknisk specifikation, som är en sorts förstandard, och i den särskilt koncentrera sig på själva turbinen. Arbetet kan sedan fortsätta med större inriktning också på andra delar, som växelriktare och fundament, som kan få mer plats i en senare utgåva, som då också kan föreslås bli en "riktig" internationell standard.

Om förslaget går igenom kommer arbetet att ske i den tekniska kommittén TC 88 inom IEC, som är den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik.

Svenska företag och organisationer kan delta genom den svenska referensgruppen 
SEK TK 88 inom SEK Svensk Elstandard, som är den svenska standardiseringsorganisation som är medlem i IEC. Genom SEK kan man också anmäla experter till arbetet i IEC.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141