23948sdkhjf

Fifty – nytt bolag mellan Svenska kraftnät och norska Statnett

De etablerar ett nytt gemensamt dotterbolag med ansvar för att utveckla nya IT-lösningar som ska stötta den framtida balanseringen av kraftsystemet.

Integrationen av en växande andel förnybar elproduktion, större flexibilitet i användarledet och ett mer utvecklat samarbete inom Norden och Europa skapar utmaningar med att hålla kraftsystemet i balans. Fifty är en av de digitala lösningar som utvecklas för att säkra balanseringen av det framtida nordiska kraftsystemet.

– För att lyckas med den gröna omställningen och säkra försörjningstryggheten behöver vi ett bra samarbete med Svenska kraftnät och de övriga nordiska stamnätsoperatörerna. I och med etableringen av Fifty AS tar vi detta samarbete ett steg vidare och ökar vår förmåga att utveckla avancerade IT-verktyg för den nya verkligheten, understryker Auke Lont, koncernchef på Statnett.

IT-lösningen Fifty ska möjliggöra en effektiv hantering av reserver och balansering av kraftsystemet. Balanseringsresurserna behöver vara tillgängliga varje minut, dygnet runt, året om. I framtiden ska samarbetet omfatta även nya IT-lösningar för att förverkliga den nya nordiska balanseringsmodellen.

– Bolaget blir ett strategiskt viktigt verktyg för att säkra gemensam, nordisk framdrift och effektivitet i utvecklingen av nya IT-lösningar som stöttar driften av kraftsystemet, säger Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125