23948sdkhjf

Doktorsavhandling om väderpåverkan på vindkraftverk

I en kommande doktorsavhandling presenteras nya metoder för att beräkna hur nedisning påverkar vindkraftverkens rotorblad.

Erik Gregow, som arbetar på Finska Meteorologiska Institutet och forskar vid Helsingfors universitet, har lagt tid och kraft på att försöka förbättra algoritmerna i ett analysverktyg för att få till bättre meteorologisk analys av i första hand de parametrar, som nederbördsmängd, som påverkar vindkraftsproduktionen.

Enligt honom kan man få en bättre nederbördsanalys genom att kombinera information från markobservationer, radar och data från blixtar. Dessutom kan bedömningen produktionen av vindkrafts-el vintertid bli bättre.

Vintertid är nedisning på vindkraftverkens rotorblad ett problem eftersom is reducerar elproduktionen kraftigt och vindkraftsbolagen vill ju kunna förutsäga produktionsvolymerna. Dessutom är isen farlig. Isbitar kan slungas iväg långt och utgöra en fara för både människor och egendom.

Erik Gregow har med den utvecklade prognosmodellen kunnat uppskatta denna nedisning och beräkna vilken inverkan den har på elproduktionen.

Erik Gregow lägger fram sin doktorsavhandling den 9 februari 2018, vid Helsingfors universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361