23948sdkhjf

Han vill öka medvetenheten

Man får väldigt olika resultat om man korrosionsprovar en ytskyddsprodukt utomhus eller med accelererade korrosionsprover.

Om det kommer Björn Tidbeck, från Swerea Kimab, att tala på Ytskydd 2018 i Göteborg den 7-8 februari. I föreläsningen summerar han resultaten från två projekt som Swerea avslutade 2014 och 2017, där man jämförde resultaten från accelererade korrosionsprovningar med provningar ute i fält.

I accelererade korrosionsprovningar stoppar man in ytbehandlade prover i ett skåp och utsätter ytan för saltsprej, cykler med UV-ljus, olika temperaturer och luftfuktighet under några månaders tid. Det är ett sätt att simulera påverkan från olika miljöer ute i verkligheten. Vid fältexponeringar låter man istället provet vara utomhus i flera år. Swerea exponerade 48 färgsystem utomhus i sex år och 25 andra i nio år och jämförde  resultaten med accelererade korrosionsprovningar.

- I reklam ser man ofta att produkter har gått igenom olika accelererade korrosionsprovningar. Men resultaten från dessa skiljer sig rätt mycket från de vid utomhusexponering, visar våra projekt. Man får olika svar. Något som klarar exempelvis saltsprej bra, kanske inte klarar sig så bra utomhus - och tvärtom. Det är viktigt att ha med sig den kunskapen när man ska beställa färg eller ytbeläggning. Som kund måste man därför fråga leverantören hur ytskyddsprodukten har testats och vara klar över testernas begränsningar.

Det måste vara svårt för företag att veta vad man köper in?

- Absolut. Det är därför vi har gjort de här jämförande provningarna och jag vill prata om dem på konferensen, svarar Björn Tidbeck.

De flesta som jobbar i branschen vet om skillnaderna, men det är ändå viktigt med påminnelser, så att inte testernas olikheter glöms bort, menar han.

Det finns bra produkter på marknaden, säger Björn Tidbeck, men det är nödvändigt med ett bra förarbete för att ytskyddet ska bli optimalt.

- Och det kommer nya produkter. Så det sker en utveckling hela tiden.

Björn Tidbeck håller också två andra föreläsningar på Ytskydd 2018. En som handlar om att Swerea ska ta fram ett förslag på ny funktionsbaserad kravställning åt Trafikverket, som verket ska använda när entreprenader ska upphandlas för rostskyddsbehandling av bland annat broar. Den tredje föreläsningen berör ett nytt projekt som ska försöka hitta ett optimalt sätt att underhålla och reparera varmförzinkat stål.

Ytskyddskonferensen arrangeras av U&D med partners.

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078