23948sdkhjf

Specialtränade hundar letar vattenläckor

Nybro Energi har testat att leta efter en vattenläckor vid ett reningsverk med hjälp av specialtränade hundar.

Nyhetssajten 24Emmaboda berättar om en annorlunda jakt på en vattenläcka. Nybro Energi har länge letat efter en misstänkt vattenläcka vid reningsverket i Örsjö. Jakten har varit förgäves.

Måndagen den 29 januari bjöd därför energibolaget in företagaren Lisbeth Ekelund för att få hjälp av henne – eller snarare av hennes hundar Ezzo och Sigrid.

I fem år har hon tränat olika hundar på att söka efter dolda vattenläckor. I måndags fick schäfern Ezzo och golden retrievern Sigrid visa sina färdigheter i skogarna kring reningsverket.

På plats fanns, utöver folk från Nybro Energi, även va-representanter från Emmaboda Energi, från Växjö, Oskarshamn, Borgholm och Torsås kommuner för att se den nya metoden.

– Vi har länge haft problem med att hitta de här läckorna. Vi ser på flödet att det läcker någonstans på nätet men kan inte lokalisera vart. Hade det varit gjutjärnsrör så hade vi kunnat lyssna oss till läckan, men eftersom det är PVC-rör så går inte det. Därför testar vi den här intressanta metoden nu, säger Pernilla Klintberg, kommunikatör på Nybro Energi till 24Emmaboda.

Onsalabon Lisbeth Ekelund och hennes hundar har redan hjälpt andra kommuner såsom Göteborg, Kungsbacka, Mölndal och Stockholm.

Under måndagseftermiddagen markerade hundarna två platser som nu ska undersökas vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094