23948sdkhjf

Bygger fabrik för litiumjon-batterier

Alelion Energy Systems har beslutat att bygga en fabrik i Göteborg för produktion av litiumjon-batterier för användning i bland annat industrifordon. Fabriken beräknas stå klar under 2018 och blir den första i sitt slag i Sverige.

-Vi har utvecklat och levererat litiumjonbatterier i mer än tio år och sett hur marknaden för de här produkterna mognat i takt med det stadigt ökande intresset för elektrifiering och hållbara energilösningar. Med en egen produktionsanläggning får vi helt andra förutsättningar att lönsamt ta till vara på de kommersiella möjligheterna hos litimjonteknologin, säger Alelion Energy Systems vd Daniel Troedsson.

Alelion Energy Systems utvecklar just nu nästa generation litiumjonbatterier och Investeringen i en egen fabrik görs för att bättre möta olika kundkrav och ta till vara den globala marknadspotentialen hos de nya produkterna. För finansieringen står bland annat det Göteborgsbaserade investeringsbolaget Pegroco Invest AB och det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform AB.

-Våra nya batterier av generation 3 ger oss helt andra möjligheter till industriell standardisering och anpassning till specifika krav hos olika kundsegment och marknader, säger Alelions vd Daniel Troedsson.

Fabriken kommer att byggas på Volvoområdet i Torslanda på Hisingen och får initialt en teknisk produktionskapacitet på knappt 500 MWh per år. Produktionslinan kommer att ha en hög grad av automatisering men ändå tillåta helt kundanpassad produktion till följd av att den nya generationen batterier bygger på moduler. Inledningsvis beräknas ett 20-tal personer behöva nyanställas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079