23948sdkhjf

Kommuner, satsa på smart utomhusbelysning!

Vårt klimat är ett av de största samtalsämnena, både i Sverige och globalt. Det bästa verktyget mot klimatförändringarna är att minska vår förbrukning genom att implementera mer energieffektiv teknologi. Sverige ligger generellt i framkant inom belysningsområdet med en ambitiös plan om att energiförbrukningen för belysning ska halveras innan 2020. Men det klingar ihåligt när många kommuner samtidigt väljer att binda sig till en teknologi som inte är framsynt, eller inte utnyttjar de möjligheter som idag finns tillgängliga för en uppkopplad och smart belysningslösning. Av den anledningen är vägbelysning en av de stora energislukarna i Sveriges 290 kommuner. I vår del av världen med långa vintrar är det ett måste att lysa upp städer och vägar under de mörka timmarna, men det behöver inte gå ut över klimatet.

Dagens teknologi med intelligenta LED-armaturer - en del av Smart City-teknologin – är så långt framme i sin utveckling att den ger oss möjligheter vi tidigare aldrig haft.

Billigare underhåll

De nya teknologierna är billigare både i drift och i underhåll, med digital övervakning och ljusstyrning direkt från datorn på kontoret. Dessutom drar de mycket mindre el – både nu och i framtiden.

Vi har under de senaste åren hjälpt omkring 20 svenska kommuner med ny, smart vägbelysning, men ser dessvärre att kommuner generellt har svårt att utforma upphandlingar av nya uppkopplade och intelligenta belysningslösningar. Istället fokuserar de på mer traditionella och kortsiktiga investeringar med lägre initiala kostnader, men med ett sämre ekonomiskt resultat och större miljöpåverkan i längden.

Smart City-utvecklingen sker fort och det gäller för Sveriges kommuner att hoppa på tåget nu för att kunna dra nytta av framtida teknologier och möjligheter. Den teknologiska utvecklingen i Sverige har redan tagit fart och enskilda städer, som Sala, visar vägen i utvecklingen av smarta och uppkopplade LED-lösningar för vägbelysning.

Blir informationspunkter

Intelligent vägbelysning kan mycket väl vara en guldgruva för kommunerna i framtidens Smart City-utveckling. De många gatuarmaturerna runt om i staden blir nämligen till ett informationsnätverk som kan användas till mycket mer än att bara belysa vägar.

På så sätt kan kommunerna skapa tusentals informationspunkter, där information kan inhämtas om till exempel luftföroreningar och trafikmönster, som kan ge viktiga insikter i den framtida stadsutvecklingen. På samma vis gör detta nätverk det möjligt för städerna att erbjuda kommersiella partners intelligenta hotspots som exempelvis wifi-installation eller andra system och funktioner som teknologiutvecklingen kan tänkas ge oss i framtiden. Genom att tänka på framtiden och övergå till en uppkopplad och intelligent belysning kan kommuner försäkra sig om att de inte går miste om energibesparingar, stora miljövinster, mindre underhåll och framtidssäkra belysningslösningar – och inte minst möjligheten att bli en Smart City.

Ett ja till smartare teknologi är ett ja till ett grönare Sverige.

Flavio Santos

Landschef

Philips Lighting Sverige

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081