23948sdkhjf

525 YH-utbildningar har fått klartecken

Rekordmånga yrkesutbildningar får starta i år. Det har Myndigheten för yrkeshögskolan bestämt.

- Den här satsningen kommer att ha betydelse för arbetslivets möjligheter att hitta medarbetare med rätt kompetens, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Myndighetens beslut är en följd av den storsatsning på YH som regeringen aviserade i höstas. Expansionen är den största sedan yrkeshögskolans startade 2009 och innebär att antalet årsplatser ökar med runt 45 procent till 2022.

Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit emot 1208 ansökningar från utbildningsanordnare som vill starta en YH-utbildning. Av dessa har 525 utbildningar och 36 000 utbildningsplatser beviljats.

– Yrkeshögskolans utbildningar är skräddarsydda efter arbetslivets behov och nio av tio får jobb efter examen. Det är tack vare de resultaten vi idag har ett brett stöd att satsa på fler utbildningsplatser i hela landet, fortsätter Thomas Persson.

Yrkeshögskolan består av en lång rad populära utbildningar som tack vare expansionen nu kan erbjudas fler studerande även i framtiden. Några exempel på utbildningar som nu är sökbara:robotingenjör, soltekniker,vindkraftstekniker, flygtekniker, fastighetstekniker, 3D-tekniker.

Soltekniker och 3D-tekniker är exempel på utbildningar som yrkeshögskolan tidigare inte erbjudit.

Det utbildningsområde som ökar mest är Teknik och tillverkning som denna omgång får ca 7 000 utbildningsplatser. Samtliga 21 län får fler utbildningsplatser i den här ansökningsomgången.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172