23948sdkhjf

Domstolsyttrande om slutförvaret i dag

I dag avger Mark- och miljödomstolen sitt yttrande till regeringen om det tänkta slutförvaret för kärnbränsle.

Vad frågan gäller är dels om metoden med kopparkapslar inbäddade i lera, 500 meter ner i urberget, är så säker att miljöbalkens krav uppfylls och dels om de föreslagna anläggningarna i Östhammar och Oskarshamn kan byggas utan att miljön där påverkas negativt.

Vid kraftverket i Oskarshamn är inkapslingsanläggningen tänkt att etableras. I Östhammar själva lagret, för där finns det bästa urberget, enligt undersökningar.

Det blir stora avfallsmängder som ska lagras. Varje dag produceras ungefär ett halvt ton använt kärnbränsle. Redan nu finns 6 500 ton i det tillfälliga förvaret, kallat CLAB.

Som bekant är slutförvaret omdiskuterat. Forskare vid Kungliga tekniska högskolan, för att nämna ett exempel, anser att det finns en risk att kapslarna korroderar eller rostar.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är starkt kritiska, för att ta ett annat exempel. De tror inte att lagret kommer att hålla i 10 000 år och gillar inte heller placeringen vid kusten. De är rädda för att radioaktivitet kan läcka ut i Östersjön

Enligt en enkät, som SKB har gjort, är Östhammarsborna och kommunpolitikerna på orten positiva till att placera förvaret där. De ser framför sig många nya jobbtillfällen.

I Östhammar ska det hållas en folkomröstning innan kommunfullmäktige fattar sitt beslut den 27 mars. I Oskarshamn fattas beslutet av fullmäktige utan föregående folkomröstning.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har nu på morgonen yttrat sig till regeringen. SSM rekommenderar regeringen att ge tillstånd för slutförvaret och  inkapslingsanläggningen. SKB har förutsättningar att kunna uppfylla kärntekniklagens krav på strålsäker slutförvaring, skriver SSM, i sitt yttrande.

– Det här en milstolpe för SKB och ett viktigt steg på vägen för att vi slutligt ska kunna omhänderta det använda svenska kärnavfallet på ett säkert sätt. Strålsäkerhetsmyndigheten är en mycket viktig instans i prövningen av vår ansökan så det här är naturligtvis ett glädjande besked för oss, säger SKB:s vd Eva Halldén på SKB:s hemsida.

Frågan avgörs slutligen av regeringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094