23948sdkhjf

Han talar om betongskydd

Björn Hestner, från Svensk Industriutveckling AB, SIU, ska tala om renovering och förebyggande ytskydd på betong, på Ytskyddkonferensen i Göteborg den 7-8 februari.

SUI startades 1998. I början hade SIU fokus på skandinaviska pappers- och massabruk. För nio år sedan skaffade man sig ännu en sträng på lyran - kommunala vatten - och reningsverk.

- Vi upptäckte snabbt att de har samma bekymmer som pappers- och massabruken. De hanterar alla exceptionellt mycket vatten. Det som skiljer är vilka kemikalier de använder, berättar Björn Hestner för U&D.

De kommunala verken sitter i gammal infrastruktur från 1940-70-talet, som börjar visa ålderskrämpor. Personalen där har inte fokus på att ta hand om reservoarer, bassängkanter, pumpgropar och tryckstigningsstationer, utan de ska leverera vattenkvalitet. Så de fokuserar på kväverening och liknande.

- De har nu bekymmer som läckande vattentorn, inläckage, rost- och kalkutfällningar och vittrande betongsidor, men har inte förmågan att se symptomen på att vi har ett växande problem. Till slut går det så långt att de får väldigt komplicerade arbeten att ta itu med.

Björn Hestner menar att det pågår en tävling mellan kommunerna att leverera så billigt vatten som möjligt, därför läggs alldeles för litet resurser på underhåll. Underhållsskulden är nu enorm.

På Ytskyddskonferesen kommer han att berätta om hur betong beter sig och gå igenom flera olika metoder och material som finns för att dels lösa de problem som redan finns, men också för att förebygga framtida skador. En föreläsning som alltså angår personalen på samtliga svenska kommuners vatten- och reningsverk - och kommunpolitikerna som håller i pengapåsen.

Konferensen arrangeras av U&D, Swerea/Kimab, RISE, Ytskyddsgruppen.se, med parners.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156