23948sdkhjf

Lovande resultat med svavelrecirkulation

Den första permanenta fullskaleinstallationen av svavelrecirkulation har varit i drift i Danmark i drygt ett år. Resultaten är lovande.

Det var i oktober 2016 som Götaverken Miljö AB, ett CleanTech-företag specialiserat på rökgasrening och energiåtervinning, installerade sin teknologi för svavelrecirkulation i en av de två Waste-to-Energy-linjerna vid Maabjerg Energy Center.

Sedan dess recirkuleras svavel från rökgasreningen tillbaka till pannan, så att miljön blir mindre korrosiv i överhettarna. På så sätt kan man förlänga överhettarnas livslängd och/eller driva anläggningen med högre ångdata och därmed erhålla en högre elverkningsgrad.

Svavelrecirkulationens effekter har studerats av Chalmers Högtemperatur Center, HTC, och Babcock & Wilcox Vølund AB. Bland annat med sondförsök och genom att en rad enkla och höglegerade stålprover svetsats in i överhettarna.

Resultaten är mycket lovande. Materialproverna hade med svavelrecirkulation korroderat 74 procent mindre efter ett halvår. Direktmätningar av själva överhettarna visade att korrosionen minskat med mer än 80 procent. Både dioxinbildningen i pannan och dioxinemissionerna i skorstenen har minskat med 75 procent

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094