23948sdkhjf

Miljardaffär inom vindkraft

Finansieringen av vindkraftprojektet Valhalla, i Bollnäs och Ockelbos kommun, är nu slutförd.

85 vindkraftverk från Vestas ska byggas i Bollnäs och Ockelbos kommun. Det blir en av de största landbaserade vindparkerna i Europa. OX2 har totalentreprenaden. Det är nu bestämt att Aquila Capital, en ledande europeisk förvaltare av alternativa placeringar, förvärvar vindkraftparken.

- Vindkraftsinvesteringar i Norden är mycket attraktiva och speciellt det här projektet uppvisar väldigt starka tekniska och kvalitativa egenskaper. Vårt bidrag till regionen förstärks ytterligare av det breda nätverk av partnerskap vi har byggt med ledande marknadsaktörer som OX2 och Vestas, säger Roman Rosslenbroich, vd och medgrundare på Aquila Capital.

Den förväntade genomsnittsproduktionen är ca 1,1 TWh per år, vilket kan jämföras med Sveriges totala vindkraftsproduktion som var 15,4 TWh 2016.

- Detta är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Aquila och OX2 de senaste åren. Vi är mycket glada över att Aquila fortsätter att investera i nordisk vindkraft och är speciellt stolta över att kunna leverera ett så här stort och effektivt projekt som Valhalla, säger Paul Stormoen, vd på OX2 Wind.

Byggarbetena startar omgående och vindparken beräknas stå klar våren 2020. Därefter har OX2 ett kontrakt för teknisk och kommersiell förvaltning av vindparken.

De största underleverantörerna i projektet är: Vestas (turbiner), Ellevio (elnät), Empower (markarbeten och fundament, projektområde Tönsen) och Svevia (markarbeten och fundament, projektområde Åmot-Lingbo). 

Projektets storlek innebär att Svenska Kraftnät och Ellevio bygger en helt ny 420 kV stamnätstation som kopplas till en passerande 400-kV ledning väster om Lingbo i Ockelbo kommun. Stationen Grönviken öppnar nya möjligheter för att bygga ut vindkraften i Hälsingland och Gästrikland.

– Det här är ett av de största vindkraftsprojekt som vi har varit inblandade i och det allra första där vi bygger en helt ny stamstation. Jag är väldigt tacksam för allt hårt arbete som ligger bakom projektet och att vi till slut har lyckats ro det i land, säger Per Selldén, ansvarig för vindkraftsanslutningar på Ellevio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141