23948sdkhjf

Färgexpert talar på ytskydd

Byggde man bättre förr? Var äldre tiders färger verkligen bättre än dagens? Om det handlar en föreläsning på Ytskydd 2018.

Som U&D har uppmärksammat tidigare är det dags för åttonde upplagan av konferensen Ytskydd, i Göteborg, den 7-8 februari. Nytt för den här gången är en agenda om trä.

En av föreläsarna där är Stefan Hjort. Han är teknisk doktor från Chalmers, ordförande i SPF (som är en branschförening för pulverlackerande företag), delägare i Meyer & Hjort, samt initiativtagare till och projektledare för Folksams färgtester.

Stefan Hjort håller två föredrag. ”Byggde man bättre förr?”, heter det första.

- Det finns en sorts nostalgi att både färger och byggnadsteknik var mycket bättre förr. Men när jag har varit ute och tittat på hus så ser jag att det inte riktigt är på det viset. När det gäller byggtekniken så avvek den ofta ganska kraftigt från dagens praxis, men ändå så har det uppenbarligen fungerat.. Jag tänker ge några sådana exempel från typiska trästäder som Härnösand, Hudiksvall och Gävle.

Vad gäller färg så är det många som tycker att äldre tiders linoljefärger är de klart bästa.

- I dag är man förhindrad att göra traditionell linoljefärg, framförallt av miljöskäl. Man får exempelvis inte använda bly i färg. Då blir det inte alls samma produkt. Det kommer jag ta upp.

Virkesfrågan belyser Stefan Hjort också. En uppfattning är att man förr använde tätvuxen gran till panel, men så var det inte, avslöjar han.

- Man tog ofta det sämsta virket till panel eftersom det är så lätt att byta ut panelträ om det skadas.

”Hur kan man testa utomhusfärger och vågar man lita på resultatet?” är rubriken på den andra föreläsningen. Det är Stefan Hjorts forskningsområde, så han kommer att berätta om några av forskningsresultaten och om svårigheten att testa färger. Det finns för- och nackdelar med dagens accelererade tester inomhus jämfört med tester utomhus under verkliga förhållanden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078