23948sdkhjf

Han nomineras till ett pris

Första nomineringen till Årets Ytskyddare har nu kommit in. Det är en målarmästare.

På Ytskydd i Göteborg den 7-8 februari 2018, Sveriges största ytskyddskonferens, koras alltid Årets Ytskyddare.

Nu har första nomineringen till utmärkelsen kommit in.

Det är Kjell Wilhelmsen, målarmästare på Gröna Lund Tivoli i Stockholm, som har föreslagits som pristagare. Han nomineras för att han har värnat miljön vid ett större ommålningsarbete inne på tivoliområdet.

U&D har ringt upp honom.

- Vi har hållit på i fem, sex år med att måla om metallstommen på vår stora bergochdalbana, Jetline. Det har vi gjort tillsammans med en blästerfirma och en klätterfirma, berättar han.

Det är en väldigt komplex konstruktion där banorna går i varandra. Valet blev därför att välja en klätterfirma. När det kom till själva färgen började entreprenören använda tvåkomponents epoxi, men övergick sedan, efter önskemål från Kjell Wilhelmsen, till enkomponentsfärg.

- Jag valde Internationals polysiloxanfärg Interfine 1080 – en produkt som jag gillar och har använt tidigare på Gröna Lund. Då slapp vi en komponent, fick mindre färgsvinn och en mindre miljöpåverkan.

Gröna Lund krävde också nolltolerans vad gäller utsläpp av damm bland konstruktioner. Blästerfirman använde därför Spongeblästring, som är återvinningsbart på plats. Därmed minskade deponin med 85 procent, plus att den känsliga utrustningen och miljön inte påverkades av damm.

Färgen har den renhet och profil som krävs för att uppnå maximal livslängd. Kjell Wilhelmsen räknar med att det ska dröja 10-15 år innan konstruktionen måste målas om igen.

- När vi köper nya attraktioner förespråkar jag ofta Internationals färgsystem. Som grundfärg använder vi Internationals Interplus 356.

Ytskyddskonferensen i Göteborg arrangeras av U&D med partners.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125