23948sdkhjf

Utdragna miljöprövningar försenar vägunderhåll

Långsamma miljöprövningar för bergtäkter kan vara negativa för såväl den regionala utvecklingen som för miljön i framför allt glesbygd. Det menar Skogforsk.

I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar, 4 000 mil kommunala vägar och 43 000 mil enskilda vägar. Ungefär hälften av de enskilda vägarna utgörs av det så kallade skogsbilvägnätet som ska säkerställa tillgången till i runda tal 80 miljoner ton rundvirke och skogsbränsle årligen.

För att det ska fungera krävs ett kontinuerligt underhåll av befintliga skogsbilvägar, men också att nya anläggs.

Vid både nybyggnad och underhåll är ofta bergkross av vital betydelse. Materialet utvinns och förädlas från bergtäkter som i bästa fall finns etablerade nära det aktuella vägprojektet. Om bergtäkter saknas eller har för liten kapacitet är alternativet långa transporter som kan fördyra projektet och öka miljöbelastningen.

Oavsett om det handlar om att etablera en ny täkt, eller fortsätta eller utvidga en befintlig täkt, krävs tillstånd enligt miljöbalken. Miljöprövningen är inte samordnad utan bedrivs av tolv regionala miljöprövningsdelegationer, var och en självständig direkt under regeringen.

Skogforsk har tillsammans med bland annat skogs- och byggföretag utvärderat miljöprövningen 2016 avseende täkttillstånd och där framgår att den tid som krävs för miljöprövningen varierar mycket kraftigt mellan de olika regionerna.

Med genomsnittliga ledtider på mer än två år blir det svårt för företagen att planera och bedriva sin verksamhet. Resultatet är att företag och miljö i vissa regioner missgynnas genom att vägbyggarna ofta tvingas hämta bergmaterialet i täkter som kan vara onödigt avlägset placerade.

Skogforsks bedömning är att ett halvår borde vara fullt tillräckligt för att genomföra en miljöprövning och föreslår därför införandet av en tidsgräns på sex månader från ansökan till beslut. Förslaget är tillsättandet av en central operativ koordinator, som snabbt kan fatta beslut och flytta resurser mellan miljöprövningsdelegationerna samt effektivare handläggningssprocesser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094