23948sdkhjf

Nya teknik registrerar helikopterskador

Ny Teknik skriver att besättningar i stridshelikioptrar länge har efterlyst ett system som kan registrera skador på helikoptern i realtid. Nu har forskare utvecklat ett system som fungerar.

Då stridshelikoptrar kan träffas av alla möjliga vapen är det viktigt för besättningen att få reda på vilka skador som uppstår. Amerikanska forskare har nu utvecklat en metod som kan registrera skador i realtid, skriver tidningen Ny Teknik.

Lösningen är ett nätverk av sensorer som använder akustisk emission - en vibrationsteknik som används bland annat inom industrin för att lokalisera läckage i ventiler och korrosion. Akustisk emission upptäcker fysikaliska förändringar, kan hitta lösa partiklar och läsa av knackningar i en maskin.

Lösningar som ultraljud och magnetkameror kan påverka helikopterns övriga system, så för två år sedan började forskarna leta efter alternativa tekniker för att registrera skador, berättar Ny Teknik.

Akustisk emission påverkar inte helikopterns andra system. En annan fördel är att helikopterbesättningen kan upptäcka skador i ett väldigt tidigt skede och med stor noggrannhet. Tekniken kan kan också upptäcka förslitningsskador. Förhoppningen är därför att tekniken ska göra det möjligt för armén att uppnå sin långsiktiga vision om underhållsfria plattformar.

– Tid på marken för rutinmässiga inspektioner utgör huvuddelen av kostnaden under livscykeln. Då använder vi inte plattformen, och måste betala för inspektioner som i de flesta fall inte avslöjar några skador. Tanken är att istället integrera ett pålitligt nätverk av sensorer och bara utföra underhåll när det verkligen är nödvändigt, säger Dr. Jaret Riddick, chef vid the Vehicle Technology Directorate, till Ny Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078