23948sdkhjf

Lunds Domkyrkas tak renoveras

Prebona AB ska ytskydda taket på Lunds Domkyrka så att blyet kapslas in.

Domkyrkorådet i Lund ska åtgärda Domkyrkans blytak för att minska halten blyjoner i avrinningsvatten från taket. Prebona har utvecklat unika och effektiva produkter för att lösa problemet för olika typer av material. Dessa kommer nu att optimeras för bly. Blyytan kapslas in och blir dessutom smutsavvisande. Detta innebär att blyytan förstärks och håller sig ren och fräsch under lång tid.

- Salter, smuts, fukt, och luftföroreningar är faktorer som medverkar till nedbrytningen av Domkyrkans blytak. Samarbetet med Prebona innebär att vi kan använda den senaste materialtekniken för att bromsa denna nedbrytningsprocess samt att minska halten av miljöfarliga blyjoner i avrinningsvattnet, säger Mats Persson på Domkyrkorådet i Lund.

Samarbetet bedöms innebära ett mindre ekonomiskt värde för Prebona men ett väsentligt värde som referensobjekt.

– Svenska kyrkan förvaltar kanske det största kulturarvet i Sverige. Det är ett kulturarv som ständigt måste vårdas. Det är därför oerhört stimulerande att arbeta med ett sådant här projekt, säger Orvar Otterstedt, VD för Prebona.

Det är dyrt och komplicerat att byta ut blytak. Därför finns det ett stort behov av bra och kostnadseffektiva metoder för renovering av ytor av bly och andra metaller, avslutar Orvar Otterstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281