23948sdkhjf

Unikt labb invigt med eld och lågor

Mittuniversitetet har invigt ett världsunik labb för risk- och krisforskning för alla tänkbara miljöer och situationer. Exempelvis kan en krissituation i en fabrik eller processanläggning analyseras.

Labbet kommer att användas för forskning, utbildning och innovation både nationellt och internationellt.

− Labbmiljön kommer att spela en viktig roll när det gäller förståelsen för vad som fungerar och inte fungerar i en kris. Att kunna följa hela kriser och i efterhand analysera alla vidtagna åtgärder kommer att ge oss ny och värdefull kunskap, säger Per Sundström, forskningschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Arbetet med att utveckla RCR Lab inleddes redan 2014, men själva byggandet har pågått under 2017. Labbet ger möjlighet att simulera krisscenarion med en stark känsla av verklighet där alla sinnen stimuleras. All data och händelseförlopp samlas in i realtid via kameror, mikrofoner och annan teknik för att sedan kunna analyseras.

Forskningslabbet är utrustat med visualisering i 360 grader i form av sömlös projicering på de vita väggarna, ett surroundsystem där ljudet kan komma från vilket håll som helst, vibrationer med hjälp av lågfrekventa ljud, miljöljus och effektljus, som blixtar och eldsken, rök för att simulera bränder, dofter för att förstärka upplevelsen, värmeaggregat för att förstärka brandscenarier och olika typer av rekvisita.

Satsningen har finansierats av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och EUs regionala utvecklingsfond och har utformats i samarbete med ett tiotal regionala företag och organisationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078