23948sdkhjf

Forskning bidrar till kvalitetssäkra elnät

Gemensamma företagslösningar kommer att utveckla drift och UH av elnätet, enligt den senaste forskningsrapporten från Energiforsk. Dataanalys och avancerade algoritmer kommer att bidra till kvalitetssäkra och smarta elnät.

Genom skapade samarbeten bedriver Energiforsk energiforskning för att ta fram nya kunskaper till näringslivet. Jönköping Energi är en av de svenska elnätsaktörer som deltar i Energiforsks två samarbetsprogram - Smarta elnät samt Underhållsprogrammet.

- Idag är det ohållbart att driva utveckling av alla våra olika verksamheter i egen regi. Vårt engagemang i Energiforsk är därför till stor nytta för att få utvecklingen av elnätsverksamheten samfinansierad med andra, säger Mats Javebrink, driftchef på Jönköping Energi. Nyttan med ett smart elnät är att elproducenter, elnätsägare och kunder kan få säkrare och effektivare leveranser, men också relevant information till exempel om avbrott.

Ett smart elnät underlättar även för producenter, nätägare och elhandlare eftersom informationsunderlag finns tillgängligt för att utföra reparationer och underhåll enklare och till lägre kostnader.

Bakgrunden är ambitionen att bygga ut en långsiktig strukturerad mätstruktur från stamnätspunkter ner till kundmätare som möjliggör realtidsavläsning och ger nya möjligheter att övervaka samt få utökad informationen från energimätarna och optimera elnätet.

Målet är att minska negativ påverkan av olika fel och att på sikt minska kostnaden för hela överföringssystem, från anslutningspunkterna mot stamnät ner till slutkund.

-Till år 2024 har vi lagkrav på att byta ut alla elmätare, vilket innebär att samtliga mätare kommer ha fler funktioner och kommer kunna samla in mer data. Det ger oss möjlighet att identifiera fel och svagheter i elnätet samt upptäcka omätt förbrukning. Om vi då ser att vi kan dra nytta av att investera i nya analyssystem kommer vi dra fördel av de algoritmverktyg som tagits fram genom senaste Energiforskrapporten, fortsätter Mats Javebrink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078