23948sdkhjf

Årets UH-avställning avslutad

Inom kort levererar Oskarshamn 3, O3, åter baskraft med full effekt.

Efter måndagsmorgonens inkoppling på elnätet pågår för närvarande effektuppgång efter en nästan två månader lång underhållsavställning.

Årets underhållsavställning var enligt planering längre än vanligt och ett stort antal unika underhållsåtgärder och provningar förutom det normala årliga bränslebytet har genomförts.

Revisionen var planerad till 46 dygn med återstart 3 oktober, men på grund av tillkommande arbeten i kylsystemet för avställd reaktor, förlängdes avställningen med 15 dagar.

Dessutom har återstarten sinkats av problem med en ventil i mellanöverhettningssystemet. Efter några insatser för att åtgärda dessa skedde inkoppling på elnätet under måndagsmorgonen den 23 oktober. Full effekt förväntas uppnås i mitten av november.

Under underhållsavställningen har generatorbrytaren bytts ut, vilket är det största generatorbrytarbytet som genomförts i Sverige. Detta för att garantera framtida elleveranser. Ett antal unika provningar av reaktortank, moderatortanklock och moderatortanklockstativ har genomförts med mycket goda resultat. Likaså har treårsservice av lågtrycksturbinen och inspektion av mellanöverhettningssystemet gjorts. Även byte och uppgradering av utrustning och elektronik i ett antal säkerhetssystem har genomförts.

– Många individer har bidragit till genomförandet av en komplex revision. I en tid när antalet producerande reaktorer på halvön har gått från tre till en och där medarbetare har fått lämna företaget, är det en oerhört positiv prestation att utföra en så omfattande revisionsavställning med sådant engagemang. Jag vill därför rikta ett stort tack till personal och leverantörer, säger Mats Ekblad, produktionschef för O3.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094