23948sdkhjf

Vätska revolutionerar värme- och kylsystem

Rydell & Lembke lanserar O2Performance, en vegetabilisk vätska, som i små mängder löser många av de vanliga problemen i vätskebaserade värme- och kylsystem.

Med minimal insats kan fastighetsägare, enligt Rydell & Lembke, öka energiöverföringen och flödet i radiatorsystem och värmepumpar och dessutom minska servicekostnaderna tack vare O2Performance goda smörjegenskaper.

Alla vattenbaserade system innehåller någon form av luft och gas, exempelvis syrgas, som finns naturligt i det kommunala vattnet. Luft i rören leder också till kvävegasbubblor som samlas i isolerande skikt längs rörens väggar. Luft och gas orsakar en mängd problem som korrosion, smuts/avlagringar, oljud, cirkulationsstörningar och nedsatt värme/kylöverföring.

Oavsett om systemet är fyllt med vatten, glykol eller sprit så uppges O2Performance lösa dessa problem och ta bort mikrobubblorna, vilket direkt ökar energiöverföringen.

O2Performance är tillverkat av grödor från växtriket. Det var en ren slump (ett misslyckat experiment) att forskare inom ett företag i Sydsverige upptäckte vätskan. När man insåg vilka egenskaper vätskan hade, stod det klart att detta kan bli en viktig komponent för att energieffektivisera värme- och kylsystem.

- Förutom att öka energiöverföringen i systemet, förebygger O2Performance avlagringar genom att lösa upp kalk och magnetit i systemen. Dessutom har vi tillsatt vegetabiliskt fett som fungerar smörjande och minskar risken för korrosion i rören. Vi ser stor potential att O2Performance kan bli ett viktigt bidrag att uppnå Sveriges miljömål om 20% effektivare energianvändning till 2020 jämfört med 2008, säger Peter Lembke, vd på Norsholmsbaserade företaget Rydell & Lembke.

Peter Lembke presenterar O2Performance för fastighetsägare och andra aktörer på seminariet PitchAndAct som hålls under Vallastaden Expo i Linköping, den 7 september.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08