Dags för fortbildning

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Jaha, det var den sommaren... Och som vanligt känns det som att man bara hann släppa fötterna fria ett kort ögonblick, så var det åter dags att trä på de heltäckande skorna. Så värst mycket solbränna blev det ju inte heller den här gången.

Nu är ruljangsen igång igen inom alla svenska företag. (Ja, inom processindustrin, som denna tidning skriver mycket om, har hjulen aldrig slutat snurra).

Ny termin innebär att det är dags att planera in höstens alla möten, mässor, seminarier och andra händelser - om inte det redan har gjorts. Jag tänkte ta tillfället i akt att slå ett slag för en del av eventen.

Den 3 oktober arrangerar denna tidning Smörjteknikdagen. Platsen är Svenska Mässan i Göteborg. Smörjning är en väldigt viktigt del av underhållsarbetet. Sköts inte smörjningen med rätt smörjmedel i rätt mängd och med rätt smörjintervall kan följden bli att maskinen havererar. Utöver reparationskostnaden innebär också oplanerade driftstopp att företaget förlorar intäkter. Under konferensen belyser talare smörjtekniken ur olika synvinklar.

En vecka senare, den 10-11 oktober, arrangerar Easyfairs Industrimässorna i Stockholm. Där är det fokus på automation, process och underhåll. U&D nummer 5 innehåller en artikel, med hallskiss, om de mässorna (tre stycken under samma tak), så det kan ni läsa mer om där.

Den 14-17 november är det Elmia Subcontractor, i Jönköping. Det är norra Europas ledande underleverantörsmässa inom den tillverkande industrin.

Läs också: Skärp er politiker!

Veckan därpå, den 22-23 november, arrangerar U&D Underhållsdagarna, tillsammans med branschorganisationen Svenskt Underhåll. Under två halvdagar på Lidingö tar vi bland annat upp tillverkning av komponenter med 3D-teknik, distansledd rådgivning via augmented reality, tillståndskontroll i farliga miljöer med hjälp av drönare, digital säkerhet, Maintenance 4.0 och mycket annat.

Besök gärna någon av dessa event, för den tekniska utvecklingen går snabbt nu. Många av nyheterna öppnar nya möjligheter för företag att sköta sitt underhåll effektivare. Det gäller därför att hänga med. Då är mässor och konferenser en bra skola.

Som alltid utgör också en konferens en bra möjlighet att diskutera gemensamma problem och förslag på  lösningar med branschkolleger.

Christer Åkerlundh

Mer om: Ledare


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153