Dags för fortbildning

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Jaha, det var den sommaren... Och som vanligt känns det som att man bara hann släppa fötterna fria ett kort ögonblick, så var det åter dags att trä på de heltäckande skorna. Så värst mycket solbränna blev det ju inte heller den här gången.

Nu är ruljangsen igång igen inom alla svenska företag. (Ja, inom processindustrin, som denna tidning skriver mycket om, har hjulen aldrig slutat snurra).

Läs också: Nytt år = förändringar

Ny termin innebär att det är dags att planera in höstens alla möten, mässor, seminarier och andra händelser - om inte det redan har gjorts. Jag tänkte ta tillfället i akt att slå ett slag för en del av eventen.

Den 3 oktober arrangerar denna tidning Smörjteknikdagen. Platsen är Svenska Mässan i Göteborg. Smörjning är en väldigt viktigt del av underhållsarbetet. Sköts inte smörjningen med rätt smörjmedel i rätt mängd och med rätt smörjintervall kan följden bli att maskinen havererar. Utöver reparationskostnaden innebär också oplanerade driftstopp att företaget förlorar intäkter. Under konferensen belyser talare smörjtekniken ur olika synvinklar.

En vecka senare, den 10-11 oktober, arrangerar Easyfairs Industrimässorna i Stockholm. Där är det fokus på automation, process och underhåll. U&D nummer 5 innehåller en artikel, med hallskiss, om de mässorna (tre stycken under samma tak), så det kan ni läsa mer om där.

Den 14-17 november är det Elmia Subcontractor, i Jönköping. Det är norra Europas ledande underleverantörsmässa inom den tillverkande industrin.

Läs också: Skärp er politiker!

Veckan därpå, den 22-23 november, arrangerar U&D Underhållsdagarna, tillsammans med branschorganisationen Svenskt Underhåll. Under två halvdagar på Lidingö tar vi bland annat upp tillverkning av komponenter med 3D-teknik, distansledd rådgivning via augmented reality, tillståndskontroll i farliga miljöer med hjälp av drönare, digital säkerhet, Maintenance 4.0 och mycket annat.

Besök gärna någon av dessa event, för den tekniska utvecklingen går snabbt nu. Många av nyheterna öppnar nya möjligheter för företag att sköta sitt underhåll effektivare. Det gäller därför att hänga med. Då är mässor och konferenser en bra skola.

Som alltid utgör också en konferens en bra möjlighet att diskutera gemensamma problem och förslag på  lösningar med branschkolleger.

Christer Åkerlundh

Mer om: Ledare


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

LMS Nordic knep nytt pris på Underhållsmässn

Het underhållsbransch lockade rekordpublik till Underhållsmässan

Det blev rejäl uppslutning bakom årets Underhållsmässa som åter ökade kraftigt, både på besökar- och utställarsidan. Det visar att industriellt underhåll aldrig har varit hetare än nu.

Digital optimeringstjänst för gruvspel förbättrar tillgängligheten

ABB AbilityTMPerformance Optimization för gruvspel optimerar och ger teknisk support på kundernas gruvspel i syfte att minska antalet oplanerade avbrott och öka systemets säkerhet och tillförlitlighet.

Trygg reservdelsförsörjning allt viktigare för AP&T:s kunder

De ska digitalisera underhållet i industribranschen

Drönare allt mer vanligt i industrin – men detta bör du tänka på.

Nyhetsbrev

Plus

På väg mot röststyrd teknik

Den nya vågen av personliga assistenter som Siri, Cortana och Google Assistant, och nya startupföretag som bygger personliga följeslagare med hjälp av AI och analys, visar att vi är på väg att få ett nytt, röststyrt förhållande till tekniken.

Arkiv

SVEAT samarbetar med Elmia 3D

800 000 lägenheter behöver renoveras

I den nya rapporten Renoveringskompetens rapporterar bostadsbolagen att det finns 800 000 lägenheter i Sverige som behöver renoveras.

Tar underhållsuppdrag i Dalsland

Plus

Företagsledningar prioriterar inte verksamhetsavbrott

Många företag saknar styrning och kontroll av den verksamhetskritiska infrastrukturen. Det visar en undersökning.

Plus

Nytt övervakningssystem för TBU testas

Ett nytt övervakningssystem för maskintillstånd testkörs nu hos några av SKF:s utvalda pilotkunder. Med den nya tekniken hoppas företaget kunna ge bättre underlag för diagnos och analys av en anläggnings prestanda. Den stora potentialen ligger dock i den övergripande information som kan läsas ut av statistik från flera kunder - och på så sätt förbättra prognosticering.

Plus

Sverige halkar efter inom maskininlärning

I en global undersökning svarade 74 procent av de intervjuade svenska CIO:erna att de planerar att använda maskininlärning i verksamheten. Genomsnittet i Europa är 90 procent.

Utökar sin vibrationsövervakning

Etablerar filial i Skandinavien

Förvärvar del av DynaMate

Reijlers tar över en del av DynaMate och stärker därmed sitt erbjudande inom både industri- och byggsektorn.

ABB optimerar vindkraft i Alaska

Plus

Storinvesterar för bättre processäkerhet

Borealis anläggning i Stenungsund genomgår stora investeringar och rustar sig för framtiden.

Plus

Belysning säkerställer en bättre arbetsmiljö

Tar hjälp av smarta glasögon

Plus

Dansk mjukvara kan hitta fel offshore

Plus

Inspekterande drönare sänker priset på offshorevind

Obemannade inspektioner av vindkraftverk kan minska kostnaderna, men vindkraftsindustrin utnyttjar inte potentialen.

Omorganiserar för att möta efterfrågan

Samarbete för att få ner strömavbrotten

Nyligen lanserade Eaton sin UPS-as-a-Reserve-lösning, UPSaaR. Nu har det första pilotprojektet, tillsammans med Svenska kraftnät och Spring by Fortum, lanserats.

Stärker sin position i Norden

Avtal klart om nordisk balansering

Plus

Krönika: Ledarskap i Underhåll - 201:an Idhammar

Krönika: Rollspel

Föreslås bli Teknikföretagens nye ordförande

Lapp förvärvar kablageföretag

Bok om Smart Maintenance

SWEDAC ackrediterar Relacom

Ökar kontrollen av fibernätet

Nytt färgsystem för luktsanering

Leonovainstrument nu i paketlösningar

Blir nationell skola för UH och driftsäkerhet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17