23948sdkhjf

Svenskt-finskt avtal på plats

Svenska kraftnät och Finlands stamnätbolag Fingrid har signerat avtalet för den planerade växelströmsledningen.

Den nya ledningen, som ska gå mellan Messaure i Sverige och Keminmaa på den finska sidan, kommer att öka försörjningssäkerheten i Finland. Dt finns också stora fördelar för Svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh och Fingrids verkställande direktör Jukka Ruusunen undertecknade avtalet i Stockholm på onsdagen, den 23/8. I avtalet definieras villkoren för planering, byggnation, anslutning och finansiering av ledningen fram till dess att den driftsätts. 

Den analys som gjorts visar att en ny elförbindelse mellan Sverige och Finland resulterar i stor nytta för hela den nordiska elmarknaden. 

– Uppgörelsen är viktig då den nya ledningen är ett verktyg för oss att ytterligare effektivisera vår balansreglering och reservhantering, säger Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät. 

Arbetet är nu i en fas där en teknisk förstudie tas fram och som ska vara färdigställd i mars 2018. Därefter startar projektets arbete med tillståndprocesserna som planeras vara klara i slutet av 2022 och drifttagning är planerad till slutet av 2025.

Foto: Svenska kraftnät

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078