23948sdkhjf

De projekterar ny kraftledning

Svenska kraftnät anlitar Sweco för att göra en komplett projektering av en ny kraftledning.

Den nya kraftledningen, på 400 kV, blir omkring 100 kilometer lång och ska gå från Ekhyddan norr om Oskarshamn till Nybro. Den nya kraftledningen planeras för att förstärka stamnätet för el i sydöstra Sverige.

Projektet är ett av Svenska kraftnäts största utbyggnadsprojekt. Den nya kraftledningen planeras för att klara en ökad belastning av nätet på grund av den nya förbindelsen NordBalt mellan Nybro i Sverige och Litauen, som togs i drift i början av 2016.

Kraftledningen kommer att öka överföringskapaciteten i sydöstra Sverige och minska riskerna för överbelastning i nätet. I Swecos uppdrag ingår även åtgärder på korsande ledningar samt tekniskt stöd under upphandling och byggnation.

– Vi är glada att vi har fått förtroendet att återigen arbeta med Svenska kraftnät och vara en del i utbyggnaden av stamnätet. Den nya ledningen möjliggör att elen kan ta alternativa vägar om det skulle behövas och minskar därmed risken för strömavbrott. Det är stimulerande att veta att vi är med och bidrar till tryggare eltillgång för området, säger Conny Udd, vd för Swecos energikonsulter.

Uppdraget börjar under hösten och pågår till år 2023 då den nya ledningen planeras att vara i drift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375