23948sdkhjf

Som en njure för maskinen

Det nystartade företaget Claridian har utvecklat en portabel servicestation som kan rena hydrauloljan minst åtta gånger och därmed förlänga livslängden.

Vid all användning av hydraulolja får man så småningom problem med vatten i oljan. Det klassiska sättet att separera dem är att utnyttja att de har olika densitet. Claridians filtreringsteknik går till så här: Maskinen kopplas till den portabla servicestationen med två hydraulslangar, en in och en ut. I servicestationen går maskinens olja genom ett patenterat filter som är spunnet med flera olika material. Här renas oljan från partiklar.

I filtrets huvud sitter munstycken som oljan pressas igenom. Eftersom det blir trångt bildas friktionsvärme som gör att vattnet i oljan förångas. Den rena oljan leds tillbaka till maskinen medan det förångade vattnet sugs ut genom en fläkt. Reningen är en kontinuerlig process med en reningskapacitet på cirka 700 liter per timme. Efter hand som reningsprocessen pågår blir hela maskinens oljemängd allt renare.

Claridian beskriver sin servicestation som en “dialysmaskin eller en njure för maskinen”. Det går att rena oljan minst åtta gånger. Det blir upp till maskintillverkaren att rekommendera med vilken intervall oljan måste bytas.

Stationen har inga rörliga delar, vilket minskar risken för slitage. Stationen kan användas till alla typer av hydraulisk utrustning, men till en början tänker Claridian rikta in sig mot entreprenadmaskiner och maskiner för processindustri. Planen är att det ska finnas en produkt på marknaden inom ett halvår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.292