23948sdkhjf

Lyckat forskningsprojekt

Med den absolut senaste tekniken inom kommunikation och automation har ett svenskt forskningsprojekt visat att framtidens gruva kan göras effektivare och säkrare.

I PIMM-projektet har Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation.

Företagen och organisationerna har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik, 5G, kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

- Nyttan att jobba med andra teknikföretag är enorm, och det har funnits en väldig öppenhet och samarbetsvilja i projektet som ytterligare ökat nyttan, säger Rikard Mäki, från Volvo CE.

Volvo CE har i projektet utvecklat och testat sin fjärrstyrda hjullastare i gruvmiljö, där hjullastaren har arbetat 400 meter under jord, medan operatören har suttit på ett kontor ovan gruvan.

- Det är nödvändigt att jobba med verkliga problem i en riktig miljö, ihop med andra inom ekosystemet – det ökar chansen att lyckas. Samarbetet inom PIMM-projektet har fungerat väldigt bra, det har funnits ett genuint intresse från alla parter att samarbeta, säger Peter de Bruin från Ericsson.

Det är Ericsson som har byggt mobilnätet i Kankbergsgruvan. För Ericsson har PIMM-projektet varit en del av deras 5G för Sverige-program.

- Vi har fått möjligheten att med våra partners verkligen utforska digitaliseringens fulla möjligheter i gruvan, säger Magnus Leonhardt från Telia, som har varit med och utvecklat de nätverkstjänster som finns i Kankbergsgruvan.

- Allt från att använda mobiltelefoner 400 meter ner i berget och köra fordon på distans, till att koppla upp gruvteknisk utrustning som kan bidra till att göra arbetet säkrare för alla dem som arbetar i gruvan. Vi har också identifierat nya tillämpningsområden vi inte ens tänkt på innan vi drog igång projektet, fortsätter han.

Projektet Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining (PIMM) installerade den senaste tekniken för mobilkommunikation nere i Bolidens Kankbergsgruva för att testa hur tekniken står sig i en riktigt tuff industriell miljö med utmanande användningsområden där fördröjningar i nätet kan ha stora konsekvenser för säkerheten och arbetet. I projektet kunde ABB styra gruvventilationssystemet 400 meter ner i Bolidens Kankbergsgruva med styrfunktionen i molnet via trådlös anslutning.

- Med mobilkommunikationsteknik får vi och våra kunder en större flexibilitet och vi kan ha servicetjänster på en helt ny nivå, säger Jan Nyqvist, global produktchef för gruvautomation inom ABB.

Samarbetet mellan företagen och organisationerna har resulterat i att visa att framtidens gruva inte bara kan bli mer effektiv, utan även säkrare. Efter varje sprängning behöver berget säkras och förstärkas med bland annat bultar. I PIMM-projektet har man testat och installerat så kallade smarta bergbultar för att kunna koppla upp bergmätningar online och få varningar om det börjar röra på sig för mycket.

Dessutom har man skapat ett positioneringssystem, som inte bara är viktigt vid fjärrstyrning av maskiner utan även för att kunna veta var alla befinner sig om en olycka har skett. Projektet har även resulterat i att de som arbetar i gruvan kan använda sina mobiler nere i gruvan för att surfa och ringa, och prestandan under jord är till och med bättre än den som finns ovan jord.

- Projektet har överträffat de mål som sattes när vi startade projektet. Vi har sett så många innovativa tankar och idéer födas i projektet som vi nu ser är på väg att bli verklighet och det är precis det som är målet för RISE:s verksamhet – att hjälpa svenskt näringsliv att bli mer konkurrenskraftigt, berättar Eilert Johansson, projektledare för PIMM-projektet och senior projektledare vid RISE SICS.

Foto: Boliden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094