Kommande brist kräver import

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Enligt Svenska Kraftnäts prognos kan Sverige bli beroende av elimport kommande vinter.

Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern. Samtidigt görs en prognos för kommande vinters kraftbalans, alltså landets energibalans under timmen med vinterns högsta elförbrukning.

Enligt prognosen för kraftbalansen kommande vinter har Sverige en negativ effektbalans på ungefär -850 MW vid ett av två scenarier under timmen med högst elförbrukning.

Läs också: De projekterar ny kraftledning

– Den negativa kraftbalansen innebär att Sverige då är beroende av import vid en så kallad tioårsvinter och att produktionsunderskottet för att täcka den förväntade förbrukningen i det scenariot är mer än tre gånger så stort jämfört med förra årets prognos, säger Ulla Sandborgh.

De minskade marginalerna jämfört med för några år sedan beror bland annat på stängningen av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 och att kondens- och kraftvärmeverk lagts i malpåse. Kärnkraften är ändå fortsatt viktig för effektsituationen och om tillgängligheten i kärnkraftverken skulle vara 10 procentenheter lägre än vad som antagits i prognosen skulle Sverige bli importberoende även i scenariot som avser en normal vinter.

Läs också: Svenskt-finskt avtal på plats

– Årets kraftbalansrapport visar att marginalerna för den svenska kraftbalansen och förmågan att förse landet med tillräckligt med el krymper när köldknäppar tvingar upp elförbrukningen framöver. Det finns stora osäkerheter i långsiktiga framtidsprognoser, men behovet av att ersätta kärnkraftens produktionsbidrag med ny planerbar produktion är tydligt, säger Ulla Sandborgh.

Vintern 2016/2017 var generellt mild eller mycket mild i hela Sverige men i början av januari inträffade en köldperiod. När temperaturen sjunker ökar elförbrukningen och på trettondagsafton den 5 januari 2017 kl. 17-18 noterades vinterns högsta svenska elförbrukning, knappt 26 000 MW. Det var ungefär 1 000 MW lägre än föregående vinter. Samtidigt inträffade den för hela Norden samlade högsta förbrukningen för vintern.

– Under helgdagar är elförbrukningen lägre än under vardagar. Det är därför troligt att vinterns högsta elförbrukning skulle varit ännu högre om samma temperaturförhållanden ägt rum en vanlig vardag, konstaterar Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Under timmen med vinterns högsta svenska elförbrukning bedöms marginalerna ha varit relativt goda med en betydande mängd elproduktion tillgänglig i Sverige och övriga Norden som sannolikt hade kunnat stötta den svenska effektbalansen vid behov. Effektreserven behövde inte aktiveras under vintern 2016/2017 men på trettondagsaftonen sattes effektreservens produktionsdel i beredskap.

Mer om: El | elförsörjning


Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Produktionen igång efter branden

Italienskt pneumatiksamarbete

Levererar nya spårsystem

Corvara förvärvar saneringsföretag

Får ansökan godkänd

De köper in sig i Mobilaris

Öppnar ännu en butik

Arkiv

Broombyggnad ökar genomfartstrafik

Låg höjning av VA-taxorna oroar

Trots ett behov av fördubblade taxor, för att klara den framtida dricksvattenförsörjningen och avloppsreningen, så går utvecklingen åt motsatt håll. Det oroar Svenskt Vatten.

Avtal för IT-baserade säkerhetstjänster

Nya energiklasser påverkar motorers startegenskaper

Slangjour i Halland

Smurfit Kappa investerar

Ocab väljer IFS

Stoppar all ny elproduktion

Får vindgigant som kund

Därför brann fabriken

Lyckad uppgradering av skruvpumpar

Spångs ProcessTeknik har i Gävleborgs län anlitats av en kommun för att uppgradera och återställa tre intagsskruvar, med tillhörande tråg, till ett reningsverk.

Får fortsatt förtroende

Blaiken invigd

Nu är Blaiken invigd - en av Europas största vindkraftparker. I verken håller SKF:s senaste kompakta system för tillståndskontroll koll på driften.

Kopplar upp byggarbetsplatser

Kalixföretaget får nya ägare

Leverantören av utrustning till verkstadsindustrin med 23 anställda går in i en spännande tillväxtfas.

Plus

Krönika: Ledarskap i underhåll - Mäster skräddare

Plus

Onlinemätning ett lyft för bruket

Skutskärs bruks satsning på onlinemätning på sina maskiner har gjort att man helt har sluppit lagerhaverier.

Plus

Krönika: Skillnaden som gör skillnad!

SIS ny partner på Ytskydd 2018

De får stor tågorder

Högre elpriser vid kärnkrafts-UH

Uppkopplad allmännytta

De blir nordisk representant

Kostnadsfritt seminarium

Slangservice i Falköping

Industri 4.0 ökar efterfrågan på smörjsystem

Papperstillverkare investerar i HD-teknologi

En milstolpe för IFS

Årets underhållsavställning på O3

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14