23948sdkhjf

Skånetrafiken i mångmiljardaffär

Skånetrafiken har genomfört en av Sveriges största tågaffärer i en upphandling av drift och underhåll av Pågatåg - Hur många miljarder? Läs här!

Värdet av hela affären under avtalsperioden uppgår till mer än fem miljarder kronor. Det är Arriva Sverige AB som har tilldelats avtalet, bolaget som ägs av statliga tyska järnvägsbolaget Deutche Bahn, DB.

Trafiken i det nya avtalet startar den 9 december 2018 och gäller i åtta år. I uppdraget ingår även underhåll av stationer och ersättningstrafik vid akuta tågstörningar. Grannlänen Blekinge, Halland och Kronoberg är medbeställare av uppdraget. Tilldelningsbeslut för upphandlingen sänds ut den 22 juni 2017.

Det nya avtalet sätter ännu mera fokus på resenärernas reseupplevelse och kvalitet och inkluderar även ansvar för akut ersättningstrafik när behovet uppstår, samt underhållet på Pågatågsstationerna.

– För resenärerna innebär det nya avtalet en högre kvalitet på hela resan. Med det nya avtalet ska både driften av Pågatågen och underhållet hanteras av tågföretaget. Det ger bättre förutsättningar att leverera hög punktlighet och komfort, vilka är viktiga målsättningar för kollektivtrafiknämnden, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden

Förfrågningsunderlaget skickades ut den 23 juni 2016 och anbuden lämnades in den 21 december. Totalt kom det in sju anbud vilket var positivt eftersom det stärker konkurensen och därmed kan pressa priset, i alla fall är det så det är tänkt.

– Vi har arbetat i flera år med upphandlingen och är väldigt nöjda med resultatet. Det var mycket god konkurrens och det är ovanligt med så många anbud vid en upphandling av tågdrift. Det betyder att Skånetrafiken och vår affärsmodell är intressant och attraktiv att arbeta med, säger Ewa Rosén, upphandlingschef på Skånetrafiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078