49 miljoner till UH-forskning

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Mistra utlyser ett program som ska leda till lösningar på infrastrukturens driftproblem.

Att tåg kommer sent eller att kommunala vattenledningar springer läck är bara ett par exempel på att svensk infrastruktur är i dåligt skick. Frågan är hur problemen ska hanteras.

Att hitta svaren blir en huvuduppgift för det nya Mistraprogrammet som kommer att få en totalbudget på ca 70 miljoner kronor. 

Mistra inbjuder forskargrupper att tillsammans med relevanta aktörer i samhället lämna förslag på ett nytt forskningsprogram om hur underhållet av den fysiska infrastrukturen i form av vatten- och avloppsanläggningar, samt vägar och järnvägar, ska optimeras för att ge största möjliga nytta både nu och i framtiden. 

Läs också: Forskningsprojekt om smart underhåll

Innan Mistras styrelse klubbade beslutet om utlysningen genomfördes en förstudie som konstaterade att det finns ett behov av forskning kring just underhåll inom infrastruktur. Framförallt inom områdena väg, järnväg och VA-system. Där är bristerna så stora att det skapar merkostnader för hela samhället.

– Vi vill framförallt lyfta fram den infrastruktur som kommunerna ansvarar för, främst VA-system och lokala gatunät. Men även infrastruktur i form av vägar och järnvägar kommer att finnas med inom programmet, säger Thomas Nilsson, programansvarig på Mistra. 

Läs också: Unikt labb invigt med eld och lågor

Forskningen ska leda till ett effektivt nyttjande av resurser sett över hela livscykeln och bidra till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling. Möjligheterna att koppla underhåll och upprustning av befintlig infrastruktur med investeringar i ny infrastruktur ska analyseras.

Hänsyn ska tas till osäkerhet och risker och hur dessa kan hanteras. Programmet ska inriktas på tillståndsbedömningar, prognoser och beslutsstöd, finansiering och affärsmodeller samt processer och organisation. Möjligheterna att effektivisera underhållet med hjälp av ny teknik, såsom sensorer och automatisering, ska genomsyra programmet. 

Mistra kommer att satsa 49 miljoner kronor under fyra år men förväntar sig att företag, branschorganisationer och myndigheter skjuter till ytterligare 30 procent. Programmet kommer därmed att få en totalbudget på ca 70 miljoner kronor.

Utlysningen stänger den 4 december 2017. Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178