23948sdkhjf

Kommunalt elbolag tar över elförening

Lidköping Elnät ska ta över Vinningas elnät, som drivs av föreningen Vinninga Elektriska Ekonomiska förening.

Det är teknisk servicenämnden i kommunen som vill ta över elföreningen. Kommunfullmäktige avgör frågan i september. Säger fullmäktige ja betalar kommunen 30 miljoner kronor för elföreningen.

Elnätet i Vinninga drivs sedan 1917 av Elektriska Ekonomiska förening och förvaltas av dess medlemmar. Föreningen har idag cirka 800 abonnenter. Lidköping Elnät och föreningen är överens om att det är den långsiktigt bästa lösningen för elförsörjningen i Vinninga att Lidköping Elnät tar över driften på orten. Lidköpings kommun är redan nu andelsägare i föreningen och har 711 av totalt 9 119 andelar.

- Föreningen har god ekonomi men står inför utmaningar med bland annat mer administration. För framtiden är vi överens om att det är mer hållbart att Lidköping Elnät löser in alla andelar i föreningen och driver nätet i Vinninga som en del av kommunens övriga elnät, säger Lars-Göran Färdig, elnätschef på Lidköpings kommun.

Lidköping Elnät, som tidigare hette Lidköpings Stads Elverk, började redan på 1970-talet införliva elektriska föreningar på Lidköpings landsbygd. Syftet var att även landsbygden skulle få driftsäker och billig el. Att nu även ta över Vinningas elnät är därför ett naturligt steg, och det stämmer också överens med kommunens ambition med en levande landsbygd.

Förvaltningen Teknisk Service har låtit företaget Rejlers göra en oberoende värdering av Vinninga Elektriska Ekonomiska förening. Värderingen har sedan legat till grund för förvaltningens rekommendation att köpa föreningen.

Kunderna i Vinninga kommer att få samma taxor som övriga kunder i Lidköping Elnät.

Foto: Lidköpings kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078