23948sdkhjf

Samarbeten ska stärka digitaliseringen

Vinnova ger stöd till projekt där stora och små företag ska samarbeta med öppen innovation för att ta tillvara digitaliseringens möjligheter.

Projekten får stöd genom en ny satsning på öppen innovation inom digitalisering av svensk industri. Målet är att stärka innovations- och utvecklingssamarbeten i digitaliseringens framkant mellan stora företag och små innovativa företag.

- Med affärsdriven öppen innovation kan stora och små företag hjälpas åt att skapa nya möjligheter. De idéstarka små företagen når ut till kunder och de resursrika stora företagen ökar sin experimentella innovationsförmåga, när de samarbetar öppet, säger Ulf Öhlander, handläggare på Vinnova.

Satsningen är en del i regeringens strategi Smart industri.

Följande fem projekt får finansiering med sammanlagt 10 miljoner kronor:

Urban ICT Arena & Open Innovation for Industry.
(Kista Science City, Agama Technologies, Arelion, Bumbee Labs, Cargobeacon AB, Ericsson, Excello advokatbyrå, IBM Sverige, Procera Networks, Sarvai, Surfcleaner)
Den öppna testbädden och samverkansplattformen Urban ICT Arena fokuserar på smart och uppkopplad stad. Målet med projektet är att framåt göra de stora företagen villiga att självmant ta kostnader för öppen innovation tillsammans med små företag, genom att projektet prövar och identifierar en smart metod för detta.
Får: 2,5 miljoner kronor.

Drive open innovation within online travel personalization with the leading company in the field.
(Dream Troopers, IBM Sverige, Sisyfos Digital)
Ett samarbete för att testa hur kognitiv databehandling kan användas för att göra personliga resplaner utifrån en plattform för att samla in och sortera reseinnehåll från recensionsplattformar och bokningstjänster som Dream Troopers har utvecklat.
Får: 850 000 kronor.

Öppen innovation för att främja nya samarbeten mellan Bisnode och startups, samt för att skapa nya bolag.
(Bisnode, Boardeaser, Ifrågasätt Media Sverige, Lunds universitet, Tölve)
Bisnode öppnar upp sin data för små och medelstora företag i öppna innovationsprocesser. Tanken är att "outsourca" innovation till småbolag med vilka Bisnode sedan sluter affärsavtal och hjälper till med sälj och marknadsföring.
Får: 1,57 miljoner kronor.

Bildanalys och volymsensorer för optimering av återvinningskedjan.
(Stena Recycling International, Machine2Machine Solutons, Refind Technologies)
Refind har system för bildanalys av batterier och telefoner och ska i projektet använda mjukvaran på bredare sätt. Genom att samarbeta i en öppen innovationsprocess ska utvecklingsarbetet accelereras med möjlighet till fysiska tester på olika typer av material i storskalig, verklig miljö.
Får: 1,55 miljoner kronor.

Translucent Business - The RISE & SISP Platform for Swedish Open Innovation.
(SISP Swedish Incubators &Science Pars, RISE Research Institutes of Sweden)
Projektet ska skapa en plattform för öppen innovation med vilken globala storföretag enkelt kan komma i kontakt med svenska tekniska lösningar och verifierade affärskoncept.
Får: 3,5 miljoner kronor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078