23948sdkhjf

Siktar på uppkopplade byggplatser

Två universitet och sju företag från bygg- och telecomsektorerna går samman i ett projekt som siktar på att digitalisera svenska byggplatser.

Luleå tekniska universitet, Linköpings universitet och sju företag från Bygg- och Telecom sektorerna går samman i en förstudie som ska leda ram till ett större forskningsprojekt - ”Uppkopplad byggplats”. Syftet är att leda en digitalisering av svenska byggplatser, för att byggindustrin i Sverige ska bli effektivare. Vinnova är beredd att stötta forskningsprojektet med 40 miljoner kronor.

– Byggbranschen är den industri med lägst digital mognad i Sverige idag. Nu har Sverige chansen att vidga framgångsrik digitalisering av process- och verkstadsindustrin till byggindustrin och därmed öka effektiviteten och hållbarheten inom svensk byggindustri, säger Lars Stehn, professor i träbyggnad vid Luleå tekniska universitet som leder förstudieprojektet.

Produktivitetsutvecklingen i svensk byggindustri är långsam och byggkostnaderna ökar stadigt. Samtidigt växer efterfrågan på nya bostäder i Sverige. Behovet är därför stort inom svensk byggindustri att spara byggtid och minska byggkostnaderna. Branschen behöver även minska energianvändningen, koldioxidutsläppen, råvaru- och avfallsförbrukningen, samt öka säkerheten för byggarbetare.

Många branscher, till exempel processindustrin, har använt sensorer, trådlös kommunikation, automatisering och robotar under lång tid. Men inom samhällsbyggnadssektorn är kunskapen om digitalisering generellt låg.

Byggplatsen har särskilda utmaningar när det gäller digitalisering eftersom den är ett slags temporär fabrik som byggs upp och monteras ner på ständigt nya platser. Byggindustrin har svårt att samla in och överföra viktig data mellan olika byggplatser. Byggindustrin blir den sista industrin att ta till sig den avancerade teknik som digitaliseringen kräver.

I forsknings- och utvecklingsprojektet Uppkopplad byggplats kommer minst sju byggplatser i Sverige, både människor och maskiner att vara online. Dessa blir uppkopplade mot virtuella labb på bland annat Luleå tekniska universitetet, för att säkerställa kontinuitet och långsiktighet mellan byggplatserna.

Sonymobile, Telia, NCC, Skanska, Ahlsell, Cementa och Design Evolution är redan klara att delta i projektet. Projektet förutsätter ett nära samarbete mellan bygg- och IKT-aktörer och högskolor.

I Uppkopplad byggplats kommer forskarna att fokusera på effektivisering av produktionsprocessen på byggplatsen och försörjningsprocesser som till exempel projektering, prefabricering och logistik. Dessa utgör i dag omkring 50 procent av kostnaderna i ett normalt byggprojekt.

– På den smarta uppkopplade byggarbetsplatsen kommunicerar yrkesfolk, maskiner, delsystem, komponenter och material med varandra. Kritiska komponenter är försedda med uppkopplade sensorer och inbyggda system för övervakning, automation, styrning och uppföljning av produktionen, liksom efterkontroll och optimering av driften, säger Lars Stehn.

Uppkopplad byggplats är ett projekt inom Regeringens strategiska samverkansprogram som drivs av det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Kåre Synnes, professor i distribuerade datorsystem, och Thomas Olofsson, professor i byggproduktion, båda från Luleå tekniska universitet, medverkar också i utformningen av forskningsprojektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125