23948sdkhjf

Saltsyra läckte från järnvägsvagn

En järnvägsvagn lastad med 64 000 liter saltsyra började på torsdagen läcka vid Albyfabriken i Ånge. Allmänheten uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation.

Vid 09:15-tiden på torsdagsmorgonen larmades Räddningstjänsten i Medelpad till Akzo Nobels anläggning i Ånge. Saltsyran läckte ut undertill en tågvagn som stod uppställd vid rangerområdet i Alby. Syran hade då bildat ett moln som hotade att driva in över samhället. Närboende uppmanades därför att omedelbart stänga ventiler, fönster och dörrar och hålla sig inomhus. Albyskolan evakuerades.

Det är när saltsyra kommer i kontakt med syre som det bildas ett moln.

– Det är en stickande syra som definitivt inte är bra att andas in, varnade Tommy Walker, produktionschef på Akzo Nobel, i media.

Smålandsposten rapporterade att Hälsocentralen i Ånge gick upp i beredskapsläge och att saneringsslussen för kemiska olyckor på hälsocentralen ställdes i ordning. Vårdcentralen i Ånge hade personal på plats under torsdagskvällen ifall boende nära fabriken skulle känna irritation i slemhinnor.

Vid 11-tiden på förmiddagen rapporterade trafikredaktionen på Sveriges Radio att vindriktningen låg mot villastan. Både stambanan och länsväg 507 mellan Ovansjö och Albystängdes av. Järnvägstrafiken ersattes med bussar.

Det var oklart hur mycket saltsyra som hade hunnit läcka ut är oklart. En bedömning från en miljöskyddsinspektör på plats var att det handlade om cirka 30 liter i minuten. Saltsyran läckte ut undertill en tågvagn som stod uppställd vid rangerområdet i Alby.

Det finns oro för att saltsyran skulle nå ner till grundvattnet. Det får klarläggas i efterhand med vattenprover.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094