23948sdkhjf

Christer Idhammar rapporterar från nätverksträff

Den 17-18 maj arrangerade SSG Produktdatabas en Nätverksträff i Stockholm, Arlanda Stad, med temat Reservdelar i världsklass.
Ett sextiotal personer deltog, bland annat från SAC, Sandvik, Smurfit Kappa, Mätse Board, Mälarenergi, Iggesund, Sundbrista, BillerudKorsnäs, Solar och AstraZeneca.

Henrik Lundgren, från SSG, inledde dagarna, följt av ett anförande av Christer Idhammar, vd och grundare av IDCON INC, USA.

Han började med att klargöra att IDCON INC är helt självständigt från andra Idhammarföretag. Han var bara med att starta dem. Christer Idhammars presentation byggde på några av de femton “Beliefs” som är grundläggande och styrande för IDCON INC och deras kunder över hela världen, också med anknytning till reservdelar.

För U&D:s räkning har Christer Idhammar skrivit följande sammandrag av hans föreläsning:

”Det är viktigt att inse att det enda som har förändrats de senaste fyrtio åren inom tillförlitlighet och underhåll är teknologier, som i dag är så mycket billigare och bättre”.

Som exempel på det visade Christer Idhammar en infraröd kamera som 1970 kostade 400 000 euro. Han hade just köpt en kamera som kopplas till telefonen för 225 euro. Ett SPM instrument visar också samma prisutveckling, men med betydligt fler funktioner än 1970.

”Vad som har hänt är att nya koncept dyker upp, men i grunden är de samma som 1970”, menar Christer Idhammar.

Han fortsatte med att visa åhörarna att definitioner på Asset Management från 1990 talet och definitionen på Teroteknologi från 1960 talet och är identiska.

”Det här leder till mycket oreda och förvirring då vi talar om alla dessa begrepp”.

”Vad som också sker i allt högre grad är att bra “verktyg” och begrepp blandas ihop med det övergripande systemet för tillförlitlighet och underhåll. För 30 år sedan sade Dr. W Edwards Deming att en av industrins dödssynder i USA var “Mobility of top management”. Nya chefer skapar nya projekt och företagen har inte en väl dokumenterad strategi för att långsiktigt implementera bästa arbetssätt. Vi ser det över hela världen, även i Sverige”.

I resten av presentationen gavs konkreta exempel på Livstidskostnadsberäkningar, inklusive underhållsmässighet och reservdelar. Under nätverksdagarna hölls också föredrag av SCA och Dynamate.

Om någon vill ha en kopia av hela Christer Idhammars föreläsning kan man kontakta info@idcon.com , att. Christer Idhammar, så sänder de den till er.

Christer Idhammar var en av grundarna av Idhammar Konsult AB 1972. Han flyttade till USA 1986 för att starta IDCON INC. I dag har företaget allianser och konsulter i Skandinavien, Europa, Asien, Latinamerika och Australien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062