23948sdkhjf

Skola startar unik utbildning

TTC i Jönköping startar en ny utbildning som elbranschen skriker efter - distributionselektriker.

I fredags togs det första spadtaget till TTC:s nya anläggning vid Axamo. Till hösten ska bland annat en nätstation och ett stort antal kraftledningar stå klara. Allt ska byggas av skolans egna elever, berättar nyhetssajten Jmini Jönköpingsnyheter.


Idékläckare till satsningen är Jörgen Sjöö, avdelningschef på Vattenfall service. Han är väl medveten om att el- och kraftbranschen med ljus och lykta söker efter distributionselektriker. Så han kontaktade skolan och föreslog en utvidgning av elprogrammet.


Det nappade skolan på och ett branschråd bildades där nätägare och entreprenörer i regionen deltog.


– Det finns bara ett fåtal utbildningsplatser i landet som erbjuder den här utbildningen. Om vi ser till verksamheten inom Vattenfall service och om om vi ska klara de omsättningsmål vi ser framför oss så behöver vi i princip rekrytera en ny person varje dag de närmaste tre åren, säger Jörgen Sjöö till den lokala nyhetssajten.


Den nya utbildningen kommer att stöttas av Vattenfall Service, Jönköpings Energi, Vaggeryds energi, Eon och ABB.


– Vi bidrar inte med någon finansiering utan vi backar upp med begagnat material till anläggningen, praktikplatser, råd om hur branschen fungerar och dessutom är vi delaktiga i upplägg av utbildningar, säger Johan Granath, entreprenadchef på Jönköpings Energi, till Jmini.


En distributionselektriker arbetar med underhåll, service och uppbyggnad av eldistributionsnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094